Ny bok om public service

Public service har en stor betydelse i och för det svenska samhället, och det är därför både viktigt och naturligt att public service debatteras. Ett återkommande problem är dock att många i debatten inte skiljer mellan åsikter och fakta – och att olika åsikter ofta framställs som om de vore fakta. Ett typexempel är påståenden om att innehållet i public service är vänstervridet, trots att en rad studier visar att det inte finns forskningsmässigt stöd för det.

Något som dock kan vara lite svårt att bedöma ibland är om de som framför åsikter som om de vore fakta gör det därför att de inte känner till vad forskning och annan fakta visar – eller om de bortser från obekväm forskning och annan fakta trots att de känner till den. I det förra fallet kan det beskrivas som okunnighet, i det senare för kunskapsresistens.

Nu finns det dock en utmärkt möjlighet för de som vill veta vad forskning om public service. För cirka en vecka sedan släppte nämligen forskningscentret Nordicom boken Public service. En svensk kunskapsöversikt. Den är redigerad av Johannes Bjerling, och som titeln antyder är syftet med boken att på ett lättillgängligt och transparent sätt gå igenom vad forskning visar om public service på sex olika områden:

– Är public service medierna partiska, skrivet av Bengt Johansson

– Hur står sig public service förtroendekapital, av Ulrika Andersson och Marina Ghersetti

– Bidrar public service till bättre informerade medborgare, av Jesper Strömbäck och Adam Shehata

– Skiljer sig public service-mediernas journalistik från annan journalistik, av Anna Maria Jönsson

– Vad tycker medborgarna om public service, av Peter Jakobsson, Johan Lindell och Fredrik Stiernstedt

– Är public service ett hot mot dagspressens digitala affärsmodell, av Maria Norbäck och Jonas Ohlsson

Dessutom är boken Open Access och kan laddas ner helt gratis från Nordicom. Förhoppningsvis ska den därför leda till en mer informerad, faktabaserad debatt om public service – oavsett vilka åsikter man i övrigt har om public service. Detta är även temat för min senaste krönika i Borås Tidning.

Om jesperstromback

Professor i journalistik och politisk kommunikation
Detta inlägg publicerades i Aktuellt, Nya publikationer och märktes , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s