Ny krönika: Varning för desinformationsbildare

I mina senaste krönikor i Borås Tidning har jag diskuterat den centrala skillnaden mellan åsikter och fakta, hur människor processar information och kunskapsresistens. Idag var det dags för den tredje krönikan i denna serie. Rubriken är Varning för desinformationsbildare, och krönikan handlar om dem som inte alls bryr sig om vad som är sant och falskt. Oavsett vad evidens visar driver de sina teser, och upprepar dem gärna som om något skulle bli mer sant för att det upprepas (att människor ofta uppfattar påståenden som upprepas ofta som mer sanna innebär inte att de är det).

De som gör detta återkommande bör ses som desinformationsbildare. Med det syftar jag på personer eller organisationer som återkommande sprider information som är falsk och/eller missvisande och/eller tagen ur sitt sammanhang och irrelevant i det sammanhang där informationen används.

Dessa desinformationsbildare återfinns dessvärre också bland etablerade politiker, proffstyckare och organisationer, såväl internationellt som i Sverige. Trump är kanske det mest välkända och utstuderade exemplet, men det finns många fler. I krönikan diskuterar jag också att mycket talar för att problemet med politiker och andra som agerar som desinformationsbildare är ett växande problem, och varför jag tror att det är så.

För den som vill läsa krönikan eller tidigare krönikor i denna miniserie återfinns de här:

Varning för desinformationsbildare

Förnuft eller känsla – vi väljer själva vad som formar oss

Förväxla inte åsikter och fakta

Om jesperstromback

Professor i journalistik och politisk kommunikation
Detta inlägg publicerades i Aktuellt, Demokrati och politik, Nya publikationer och märktes , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s