Ny krönika: har Sverige råd med SD?

BoråsTidningAprilIdag publicerades min senaste krönika i Borås Tidning. Ämnet för den är om Sverige verkligen har råd med Sverigedemokraterna. Bakgrunden är ganska enkel: Sverigedemokraterna och de som sympatiserar med dem brukar ofta hävda att Sverige inte har råd med invandring och använder det som ett argument för att begränsa invandringen.

Viktigt att komma ihåg i det här sammanhanget är att en fråga om vad Sverige har råd med kan besvaras på olika sätt och att det inte enbart är en strikt empirisk fråga. Istället är det en delvis normativ fråga. Att något kostar x kronor eller x procent av BNP är i sig inget svar på om Sverige har råd med det: vad något kostar och vad det är värt är två olika saker, oavsett om det handlar om invandring eller andra politiska frågor eller om privatekonomi. Man måste också skilja mellan hur något påverkar de offentliga finanserna respektive samhällsekonomin: något kan mycket väl vara en kostnad ur ett statsfinansiellt perspektiv men ändå vara samhällsekonomiskt lönsamt. Utbildning och infrastruktur är bara två exempel.

Med detta sagt, inom forskningen handlar en inriktning om att försöka beräkna hur invandring påverkar de offentliga finanserna, och vad jag gör i den senaste krönikan är att tillämpa samma resonemang på Sverigedemokraterna. Det ska inte tolkas som en kritik mot den här forskningen, utan som ett sätt att illustrera att de svar man får beror på vilka frågor man ställer och vilka grupper olika resonemang tillämpas på. Om man tycker att det är rimligt att beräkna hur invandring påverkar de offentliga finanserna och använder vad forskningen kommer fram till som argument i en debatt om huruvida Sverige har råd med invandring, då bör man i logikens namn tycka detsamma vad gäller Sverigedemokraterna – och omvänt.

Åtminstone på ett principiellt plan.

– – – – – – – –

Uppdatering den 15 april

Föga förvånande uppskattades min krönika inte av Sverigedemokraterna, och en av dem skrev därför ett svar. Idag publicerade Borås Tidning detta svar och en replik från min sida. Båda kan läsas här.

Om jesperstromback

Professor i journalistik och politisk kommunikation
Detta inlägg publicerades i Aktuellt, I medierna, Migration & integration, Nya publikationer och märktes , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s