Ny tidskriftsartikel om medieanvändning och politiskt intresse

JMCQ Political InterestUr ett demokratiskt perspektiv råder det föga tvekan om vikten av att människor är intresserade av politik och samhälle. Åtskilliga studier visar också att politiskt intresse har avgörande betydelse för bland annat människors politiska kunskaper och deltagande. Den amerikanska statsvetaren Markus Prior har därför konstaterat at “political interest is typically the most powerful predictor of political behaviors that make democracy work”.

En central fråga i det sammanhanget är hur de eventuella orsakssambanden mellan medieanvändning och politiskt intresse ser ut. Att det finns samband är etablerat sedan länge, men vi vet mindre om i vilken grad människors politiska intresse påverkar deras medieanvändning respektive i vilken grad människors medieanvändning påverkar deras politiska intresse.

Mot den bakgrunden syftar en ny studie, publicerad i det senaste numret av Journalism & Mass Communication Quarterly, till att undersöka de ömsesidiga sambanden mellan politiskt intresse och att se på tv-nyheter, samt att jämföra effekterna mellan public service respektive kommersiella tv-nyheter. Studien är gjort tillsammans med Adam Shehata, och bygger på fyra olika panelundersökningar genomförda i Sverige under perioden 2010-2016. Titeln på artikeln är The Reciprocal Effects Between Political Interest and TV News Revisited: Evidence from Four Panel Studies.

På en övergripande nivå visar resultaten att det finns ömsesidiga samband mellan politiskt intresse och att titta på tv-nyheter, men också att politiskt intresse har större effekt på tittandet på tv-nyheter än vice versa. Selektionseffekterna tycks med andra ord vara mer betydelsefulla än medieeffekterna. När vi jämför mellan public service- och kommersiella tv-nyheter visar det sig samtidigt att det finns tydliga effekter för public service-nyheter, men inte för kommersiella tv-nyheter. Med andra ord: vad resultaten visar är att de finns ömsesidiga orsakssamband mellan politiskt intresse och att se på tv-nyheter i public service, men inte i kommersiella kanaler. Eller för att citera från artikelns slutsatser:

In sum, the findings suggest that public service TV makes a difference. Across panel studies and cross-lagged models, all the mutual reinforcement between news exposure and political interest that takes place occurs for public service TV news only. Although we find some evidence for general effects of TV news (H1-H3), these findings appear to be driven primarily by public service TV. The results consistently indicate that the distinction between public service and commercial TV news is important when it comes both to selection effects (H4) and media effects (H5). It is worth noting, however, that the findings also indicate that selection effects are more common and consistent than media effects…

Dessa resultat visar att alla tv-nyheter inte är likvärdiga vad gäller deras effekter och att public service gör skillnad. Till det kommer andra studier (se bland annat här), som visar att det finns starkare och mer konsistenta kunskapseffekter av att se på nyheter i public service än i kommersiella kanaler. Ur ett demokratiskt har det betydelse. Om man anser att det är viktigt att människor är politiskt intresserade och kunniga finns det starka skäl att värna public service.

För den som vill läsa mer kan hela artikeln laddas ner här.

Om jesperstromback

Professor i journalistik och politisk kommunikation
Detta inlägg publicerades i Aktuellt, Nya publikationer och märktes , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s