Ny tidskriftsartikel: kunskapseffekter av att se på tv-nyheter

NamnlöstNu har senaste numret av den vetenskapliga tidskriften Journalism Studies  publicerats, i vilket jag medverkar med min senaste artikel. Titeln är Does Public Service TV and the Intensity of the Political Environment Matter?* Syftet med artikeln är tredelat: (1) att undersöka kunskapseffekter av att se på TV-nyheter, (2) att jämföra kunskapseffekter av att se på nyhetsprogrammen i public service respektive TV4, samt (3) att undersöka om kunskapseffekterna skiljer sig beroende av den politiska intensiteten. Empiriskt bygger artikeln på en panelundersökning i samband med valrörelserna till Europaparlamentet respektive riksdagen 2014, där valrörelsen till Europaparlamentet har klassificerats som en period som präglas av låg politiskt intensitet jämfört med valrörelsen till riksdagen samma år. Med kunskapseffekter avses i vilken utsträckning människor lär sig nya kunskaper om politik och samhälle som en följd av deras medieanvändning.

Lite förenklat visar resultaten att det finns positiva kunskapseffekter av att se på tv-nyheterna, men också att beror på vilket nyhetsprogram människor tittar på. Mer specifikt visar resultaten att de positiva kunskapseffekterna i första hand gäller public service. För Rapport är samtliga samband positiva och signifikanta medan de för Aktuellt är positiva men inte alltid signifikanta. För TV4 Nyheterna är kunskapseffekten tvärtom negativ och dessutom signifikant i två fall av tre. Detta gäller även efter kontroll för olika bakgrundsfaktorer såsom exempelvis kön, ålder, utbildning och politiskt intresse.

En  slutsats av analyserna är därför att nyhetsprogrammen i public service-TV bidrar mer till människors kunskaper om politik och samhälle än TV4 Nyheterna. Detta ligger för övrigt i linje med ett flertal andra studier i Sverige och andra länder, som också de visar att public service har tydligare kunskapseffekter än kommersiella TV-nyheter.

– – – – –

Detta är min 60:e artikel publicerad i en vetenskaplig tidskrift. För en förteckning över samtliga publikationer, se publikationslistan.

– – – – –

* Artikeln har tidigare publicerats digitalt som ”online early”.

 

Om jesperstromback

Professor i journalistik och politisk kommunikation
Detta inlägg publicerades i Aktuellt, Mediernas makt, Nya publikationer och märktes , , , , , . Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Ny tidskriftsartikel: kunskapseffekter av att se på tv-nyheter

 1. Tack för det här, det var spännande. Jag vill minnas att jag sett liknande studier som jämför Fox News med andra kanaler och kommit fram till att Fox News är negativt, men jag har inte läst själva studien. Jag snubblade på det här på Facebook, och i kommentarerna lyftes något som jag inte kan utläsa av den del av studien jag kan läsa utan att prenumerera:

  Hur har ni tänkt på kausalitetssambandet här? Det kan ju vara så att de som väljer att se på SVT har ett bias baserat på att de redan är mer informerade och villiga att lära sig nytt, medan de som har ett bias för underhållning och mer lättsmälta nyheter väljer TV4. Jag gissar att ni tänkt på det, men jag tänker att det är bäst att låta den som varit med och gjort studien svara istället för att jag killgissar 🙂

  • jesperstromback skriver:

   Tack för din kommentar: det är en viktig fråga du lyfter. Studien bygger på en panelundersökning där samma personer tillfrågas vid flera olika tillfällen, och det mått på kunskap som används handlar om hur mycket människor lär sig om sådant som har hänt mellan de olika panelvågorna. Det vi undersöker är med andra ord sambanden mellan nyhetskonsumtion och hur mycket ny kunskap människor lär sig under kontroll för bland annat kön, ålder, politiskt intresse och – i det här fallet – även människors allmänna politiska kunskaper. Därmed kan vi utesluta att resultaten beror på att de som ser på SVT redan är mer informerade och politiskt intresserade.

 2. Andreas Olsson skriver:

  Intressant! Utifrån ovan kommentar: Jag tror inte riktigt jag är med på skillnaden mellan det du beskriver, och ovan vad Michael gör. Jag missar säkert något. Igen, människor som tittar på SVT/rapport snarare än tv4 kan ju fortfarande vara mer benägna att t.ex. använda sig av andra kunskapskällor mer regelbundet, kontra de som föredrar tv4? Jag utgår från att ni baserar det på variabeln ”allmänna politiska kunskaper”. Om jag tolkar dig rätt innebär alltså det (förenklat i flera led) att om personer med samma ”förkunskaper” ser på Rapport/Svt kontra TV4 kommer personerna (i snitt) som har sett på SVT att ha lärt sig mer. Är panelen baserad på frivilliga, eller spelar slumpmässigt urval någon roll i vilka som ingått i panelen här? Annars har jag svårt att se hur signifikansvärdena spelar in, utöver att det ofta är ”krav” för publicering.

  Också, vad är styrkan på sambandet? Är det starka resp. svaga samband vi talar om?

  Inser så klart att jag säkert fått svar på flera av ovan frågor om jag faktiskt läst artikeln, men betalväggen gör ju sitt…

  Tacksam för svar!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s