Ägnar sig medierna åt mörkläggning?

NamnlöstUnder de senaste dagarna har kritiken mot medierna – och i synnerhet Dagens Nyheter – för att ägna sig åt mörkläggning varit hård. Som journalistikforskare har jag följt den debatten med intresse, men också med  frustration. Nog finns det mycket man kan vara kritiskt mot när det gäller nyhetsmedierna och journalistiken, men debatten bortser i princip helt från all den forskning som finns kring faktorer som påverkar journalistikens innehåll. Dit hör inte minst att mediernas format alltid är begränsade medan verkligheten är obegränsad. Det gör att journalistik i mycket hög grad handlar om att välja och välja bort, och i den processen har nyhetsvärderingar och redaktionella resurser oändligt mycket större betydelse än vad olika teorier om ”mörkläggning” gör gällande.

Idag blev jag också intervjuad om detta i Resumé. För den som vill läsa intervjun finns den här. För den som verkligen vill förstå journalistiken – både dess brister och förtjänster – finns det en mängd böcker som kan rekommenderas. Dit hör inte minst den Handbok i journalistikforskning som jag tillsammans med Michael Karlsson gav ut för några månader sedan. I den skriver jag bland annat ett kapitel som handlar just om nyhetsurval och nyhetsvärdering.

Om jesperstromback

Professor i journalistik och politisk kommunikation
Detta inlägg publicerades i Aktuellt, I medierna, Journalistik & medier, Svensk politik och märktes , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s