Ny artikel om dagordningsteorin, sakägarskap och röstning

I dagarna har Spiro Kiousis, Mike McDevitt och jag precis publicerat en ny studie med titeln Influence of Issue Decision Salience on Vote Choice: Linking Agenda Setting, Priming, and Issue Ownership. Artikeln är publicerad i tidskriften International Journal of Communication.

Artikeln har både ett teoretiskt och ett empiriskt syfte. Teoretiskt är ambitionen att länka samman teorin om mediernas dagordningsmakt med teorierna om sakägarskap (issue ownership) och priming. Empiriskt undersöker vi utifrån detta vilken betydelse det hade om man i valet 2006 ansåg att arbetslösheten var den viktigaste politiska frågan för  sannolikheten att rösta på socialdemokraterna. Anledningen till att vi empiriskt fokuserar på arbetslöshetsfrågan och röstande på socialdemokraterna är att det var den viktigaste frågan i valet 2006 samtidigt som socialdemokraterna traditionellt anses ”äga” frågan. Anledningen att vi fokuserar på valet 2006, som annars inte känns särskilt aktuellt, är att vi där hade tillgång till data inte bara om hur viktiga människor ansåg att olika frågor var, utan också om hur viktig de ansåg att arbetslöshetsfrågan var när de gick och röstade och om hur de ansåg att socialdemokraterna hade hanterat frågan. Vi hade där också tillgång till data om människors bedömningar av alla partiledare, inklusive Göran Persson.

Studien kommer fram till flera resultat, bland annat att det fanns ett negativt samband mellan hur viktig människor ansåg att arbetslöshetsfrågan var för hur man röstade, hur man bedömde Göran Persson samt sannolikheten att rösta på socialdemokraterna. Ju viktigare man ansåg att  arbetslöshetsfrågan var för hur man röstade, desto mindre var sannolikheten att rösta på socialdemokraterna och desto mindre positivt inställd var man till Göran Persson.

Tidskriften som artikeln är publicerad i är en så kallad open access-tidskrift, så artikeln kan laddas ner gratis från tidskriftens hemsida. Artikelns abstrakt följer nedan:

This study introduces issue decision salience as a mechanism for understanding how issue ownership processes impact vote choice, using panel data from the 2006 Swedish national elections. A model is developed probing the multiple influences of news attention and discussion on issue decision salience, party evaluation, candidate evaluation, and vote decision. The results suggest that a synthesis of agenda setting and priming with issue ownership offers a valuable framework for documenting how issue salience might affect ballot choice.

Om jesperstromback

Professor i journalistik och politisk kommunikation
Detta inlägg publicerades i Aktuellt, Nya publikationer och märktes , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s