Kunskapseffekter av att se på nyheter på SVT och TV4

I veckan som gick hölls 2015 års ECREA Political Communication Conference i Odense, Danmark. På den presenterade jag ett nytt paper som handlar om kunskapseffekter av att se på nyheterna på Rapport, Aktuellt och TV4. Syftet med det är att jämföra hur mycket människor lär sig om politik och samhälle av att se på dessa nyhetsprogram samt att jämföra mellan tre tidsperioder som varierar vad gäller den politiska intensiteten: 2014 års valrörelser till Europaparlamentet respektive riksdagen samt en mellanvalsperiod. Titeln på papret är Learning Political News From Television. Comparing Knowledge Effects of Watching Public Service and Commercial TV News, och det kan laddas ner här.

Resultaten visar att det har betydelse vilket nyhetsprogram människor ser. Lite förenklat visar de att kunskapseffekterna om man ser på Rapport i SVT är positiva medan de är obefintliga eller negativa om man ser på Nyheterna i TV4. Vad gäller Aktuellt är kunskapseffekterna svagt positiva, men bara signifikanta vid en av de tre perioder som undersöks.

En viktig slutsats av analyserna är att nyhetsprogrammen i public service-TV bidrar mer till människors kunskaper om politik och samhälle än TV4 Nyheterna, men en annan viktig slutsats är att detta framförallt gäller Rapport. Det väcker en fråga som är central ur ett demokratiskt perspektiv och som borde vara av intresse också för programbolagen: varför bidrar vissa men inte andra nyhetsprogram i TV till positiva kunskapseffekter?

Något säkert svar på den frågan finns inte, men den är värd att forska vidare om. Tills vidare ska jag nu arbeta vidare med detta paper för att sedan skicka in det till någon tidskrift.

Om jesperstromback

Professor i journalistik och politisk kommunikation
Detta inlägg publicerades i Aktuellt, Journalistik & medier och märktes , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s