Om opinionsmätningar och opinionsjournalistik

Med anledning av dagens undersökning från YouGov – liksom mediernas bevakning av den – känns det som om det finns skäl att påminna om en artikel jag skrev för några år sedan. Rubriken på den var Opinionsmätningsjournalistikens sju dödssynder, och tyvärr pekar allt på att medierna fortsätter hemfalla åt dessa.

När den skrevs var standarden fortfarande att opinionsmätningarna byggde på slumpmässiga urval, men över tid har det blivit allt vanligare med opinionsundersökningar som bygger på självselekterande urval, det vill säga att människor själva kan anmäla sig. Den typen av mätningar må vara billigare att göra men de är också mindre pålitliga.

Ett exempel på sådana mätningar är YouGov, ett annat är Aftonbladets Sverige tycker.  Bland annat Anders Sundell har riktad hård men rättvisande kritik mot sådana undersökningar, och hans inlägg är verkligen värt att läsa en dag som denna. Detsamma gäller ett tidigare inlägg av Henrik Oscarsson som handlar om felmarginaler i opinionsundersökningar.

Ytterligare ett mycket läsvärt inlägg publicerades idag av Daniel Walther på bloggen maktochpolitik. Där försöker han bland annat besvara frågan om hur populärt SD egentligen är.

Om jesperstromback

Professor i journalistik och politisk kommunikation
Detta inlägg publicerades i Opinionsmätningar, Svensk politik och märktes , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s