Vad händer när ekonomerna styr mediebranschen?

Det är svårt att vara optimistisk när man studerar utvecklingen inom mediebranschen. Enligt tidningen Journalisten försvann förra året 398 redaktionella tjänster samtidigt som minst 38 lokalredaktioner stängdes, och häromdagen meddelade TV4 att de lägger ner sina lokala nyhetssändningar. Idag kom så beskedet att Västgöta-Tidningar säger upp var fjärde journalist. De redaktionella resurserna krymper allt mer samtidigt som medieskuggan breder ut sig när allt större delar av landet står utan bevakning.

Detta är inte bara en branschfråga – ytterst är det en demokratifråga. För att demokratin ska fungera krävs det att människor är någorlunda informerade om politik och samhälle, och för att människor ska kunna vara någorlunda informerade om politik och samhälle krävs det att det finns medier som har publicistiska ambitioner och som tillhandahåller sådan information som människor behöver för att självständigt kunna ta ställning i samhällsfrågor. Särskilt när det gäller medier som i högtidstalen och när de försöker påverka politiken (exempelvis att avskaffa reklamskatten) lyfter fram mediernas demokratiska betydelse kan man kräva att de också mellan högtidstalen håller de publicistiska ambitionerna vid liv.

Allt mer tycks dock medierna styras av ekonomiska överväganden. Om detta skriver Gabriel Byström idag en intressant artikel i Göteborgs-Posten, där jag också intervjuas. Titeln är just: Vad händer när ekonomerna styr mediebranschen? Den lyfter fram att det är hög tid att börja diskutera medieutvecklingen som en demokratifråga, inte bara som en branschfråga.

Om jesperstromback

Professor i journalistik och politisk kommunikation
Detta inlägg publicerades i Aktuellt, I medierna, Journalistik & medier och märktes , , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Vad händer när ekonomerna styr mediebranschen?

 1. Thomas Svenson skriver:

  Hej Jesper,

  Tack för artikeln, detta är något jag har reflekterat över rätt många år om. Min far var lokal frilansjournalist under mer än 30 år för Smålandsposten i huvudsak. Det väckte ett tidigt intresse för medias potential för mig och vi var under många år ett team, farsan skrev och jag plåtade.

  All den kontakt, interaktion, jag tack vare detta fick om hur viktigt nyheter är lokalt. Inte bara för att sprida information, men människor mår genuint mycket bättre när dom får läsa om positiva händelser som berör dem. Framförallt när det handlar om deras egen närhet. Den miljö dom lever sin vardag i.

  Får dom då ta del av positiva nyheter och artiklar där dom ser att människor i deras omgivning trivs så boostar det inte bara deras egen liv, men ger också framtidshopp och att dom kommer att fortsätta trivas.

  Skickade precis ut den här tweeten, som spontan reaktion efter att ha läst din artikel:
  ”Traditional media is loosing out because they havent undestood people, thanks to the internet, can #FactCheck and #Publish on their own now!”

  Med att traditionell media inte förstått syftar jag då till att istället för att fokusera på att skilja sig från konkurrenter, såsom att beröra på lokalt plan och därmed skaffa sig en trogen ”läsekrets” så slåss dom alla om på en allt mer global arena där informationen blir allt mer distanserad från människors vardag.

  Lösningen dom har för att få flera läsare är nästan att se som FUD, och annan skrämselpropaganda. Är ju bara att lösa rubrikerna för t.ex. Aftonbladet, Expressen, TV4 osv.

  Dom skriker ut om samma saker och försöker dra åt sig blickarna med allt värre extrema superlativ.

  Det är en farligt negativ utveckling i min mening. Kan inte tänka mig att ”riktiga” journalister har möjlighet att trivas till fullo med sin roll med sådana krav från ägarna, i deras allt mer prioriterade jakt på vinster.

  Tack igen för att du hjälpte mig få lite mer rätsida i mina tankar om detta.

 2. Pingback: Kolla Källans idélåda » Nyhetsspridning eller ryktesspridning – det är frågan

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s