Ny tidskriftsartikel om politikens medialisering

Nu har det senaste numret av International Communication Gazette precis publicerats, i vilket jag medverkar med en artikel om politikens medialisering skriven tillsammans med Peter Van Aelst vid University of Antwerp. Titeln på artikeln är Why Political Parties Adapt to the Media: Exploring the Fourth Dimension of Mediatization. Artikeln fokuserar på den fjärde dimensionen av politikens medialisering – som handlar om i vilken utsträckning som politiska institutioner och aktörer styrs av medielogiken respektive den politiska logiken – och undersöker på en teoretisk nivå de processer genom vilka politiska partier medialiseras.

Detta gör vi genom att kombinera teorin om politikens medialisering (the mediatization of politics) med olika teorier om de politiska partiernas strategiska handlande på olika arenor (strategic party behavior), och mer specifikt på väljararenan, den interna arenan, den parlamentariska arenan och mediearenan. I artikeln föreslår vi också en modell för partiernas medieanpassning på olika arenor. För att citera artikelns abstract:

One key concept in research on how the media influence political processes is mediatization, which denotes a long-term process through which the media have become increasingly independent from politics and through which political actors and institutions have become increasingly dependent on the media. While it is often claimed that politics has become increasingly mediatized, the process of mediatization has not yet been properly addressed in the literature. Against this background, and based on the literature on mediatization and strategic party behavior, the purpose of this article is to theoretically explore the processes through which political parties become mediatized, and to suggest a model of media adaptation by political parties.

Idag har jag därför uppdaterat sidan med mina engelska publikationer med den nya artikeln. Jag har också uppdaterat den hemsida om politikens medialisering som jag vid sidan av annat försöker hålla igång.

Om jesperstromback

Professor i journalistik och politisk kommunikation
Detta inlägg publicerades i Aktuellt, Egna böcker, Nya publikationer, Politisk kommunikation och märktes , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s