Nytt bokkapitel om medierna och opinionsmätningarna

SIMOIdag presenterades den nya boken Räkna med nyheter. Journalisters (ibland obesvarade) förkärlek för siffror och statistik vid ett seminarium i Stockholm, arrangerat av Stiftelsen Institutet för mediestudier (Simo) och Utgivarna. I boken medverkar jag med ett kapitel som analyserar mediernas användning av opinionsmätningar, med särskilt fokus på varför de ägnar så stor uppmärksamhet både åt egna undersökningar och opinionsundersökningar genomförda av andra.

Titeln på kapitlet – som bygger på ett kapitel i Opinion Polls and the Media: Reflecting and Shaping Public Opinion – är följaktligen Varför alla dessa opinionsundersökningar? En analys av mediernas användning av opinionsundersökningar. I kapitlet identifierar jag åtminstone tio skäl till varför opinionsundersökningar anses ha så stort nyhetsvärde, däribland att de passar perfekt in i gestaltandet av politik som spel och strategi och att de ger journalister möjlighet att inta en kvasiobjektiv, proaktiv och tolkande roll i journalistiken.

Den nya boken är redigerad av Torbjörn von Krogh, och kan beställas via Simo:s hemsida. De som medverkar i övrigt är Helena Bengtsson, Marie Demker, Jan Strid och Martin Wicklin.

Om jesperstromback

Professor i journalistik och politisk kommunikation
Detta inlägg publicerades i Aktuellt, Nya publikationer, Opinionsbildning och märktes , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s