Ny tidskriftsartikel om kampanjstrategier och kampanjtekniker

Nu har senaste numret av Journal of Public Affairs publicerats, i vilket jag medverkar med en artikel skriven tillsammans med Christina Grandien och Kajsa Falasca. Titeln på artikeln är Do Campaign Strategies and Tactics Matter? Exploring Party Elite Perceptions of What Matters When Explaining Election Outcomes. Artikeln bygger på en enkätundersökning bland svenska riksdagsledamöter, och i artikeln undersöker vi hur de ser på betydelsen av olika faktorer – med särskilt fokus på olika kampanjstrategier och kampanjtaktiker – när det gäller att förklara varför människor väljer att rösta på ett visst parti och utgången av svenska riksdagsval. Trots att partierna satsar betydande resurser på att effektivisera och professionalisera sina kampanjer visar resultaten dock att riksdagsledamöterna generellt anser att de flesta kampanjstrategier och kampanjtekniker är förhållandevis oviktiga jämfört med framförallt partiernas åsikter och värderingar samt partiledarna. För att citera artikelns abstract:

In research on political campaign communication, it is often assumed that campaign strategies and tactics are highly important for explaining election outcomes. In contrast, most research in political science tends to emphasize the importance of political substance, long-term factors such as party identification, and real-world conditions for explaining election outcomes.

Although political parties in practice treat election campaigns as highly important and consequential, there is virtually no research on how party elites perceive the importance of campaign strategies and tactics when explaining election outcomes. Hence, drawing on a survey among Swedish members of parliament, this study investigates party elite perceptions of what matters when people decide which party to vote for and of what matters when explaining election outcomes. In brief, the results show that members of parliament perceive campaign strategies and tactics as significantly less important than the substance of politics. In the concluding analysis, the implications of the results are analyzed.

Om jesperstromback

Professor i journalistik och politisk kommunikation
Detta inlägg publicerades i Aktuellt, Nya publikationer, Strategisk kommunikation och märktes , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s