Om man vägrar se bakåt och inte vågar se framåt måste man se upp. Detta hävdade Tage Danielsson i en av många träffande iakttagelser. För att kunna möta framtidens samhällsutmaningar är det därför centralt att de identifieras så tidigt som möjligt. Det är också en förutsättning för en levande debatt kring hur framtidens samhällsutmaningar ska kunna mötas.
Mot den bakgrunden tillsatte regeringen under hösten 2011 Framtidskommissionen under ledning av statsminister Fredrik Reinfeldt, vars övergripande syfte är att identifiera och analysera olika framtida samhällsutmaningar och att bidra till en mer framtidsinriktad debatt.
Som en del av det arbetet publiceras inom kort den nya boken Framtidsutmaningar – Det nya Sverige (8tto). Boken består av nitton kapitel skrivna av personer från olika delar av svenskt samhällsliv som analyserar och diskuterar olika framtidsutmaningar som Sverige står inför inom områden som bland annat hållbar utveckling, globalisering, högre utbildning, medielandskapens förändringar, religion och arbetsmarknad:
Kapitel 1. Utmaning: Att öka långsiktigheten, av Jesper Strömbäck
Kapitel 2. Utmaning: Omställningen till en hållbar utveckling, av Johan Rockström
Kapitel 3. Utmaning: Att mätta uthålligt, av Helena Jonsson
Kapitel 4. Utmaning: De som inte har, inte älskar och inte är, av Bo Rothstein
Kapitel 5. Utmaning: Att undvika en tvåtredjedelsdemokrati, av Maria Oskarson
Kapitel 6. Utmaning: Religionen i morgondagens svenska samhälle, av Pekka Mellergård
Kapitel 7. Utmaning: Att gå från en etnisk till en pluralistisk nationalism, av Qaisar Mahmood
Kapitel 8. Utmaning: Mer dynamik, fler entreprenörer och fler jobb, av Klas Eklund
Kapitel 9. Utmaning: Ett mänskligare och mer framgångsrikt arbetsliv, av Eva Nordmark
Kapitel 10. Utmaning: Att främja entreprenörskap, av Mernosh Saatchi och Nima Sanandaji
Kapitel 11. Utmaning: Passion och innovation, av Tobias Nielsén och Emma Stenström
Kapitel 12. Utmaning: Kunskapens slut?, av Mats Benner
Kapitel 13. Utmaning: Det nyskapande kulturlivet och samhället, av Stina Westerberg
Kapitel 14. Utmaning: Ett allt mer fragmenterat medielandskap, av Ingela Wadbring
Kapitel 15. Utmaning: Integriteten och samhällsutvecklingen, av Emanuel Karlsten
Kapitel 16. Utmaning: Individens ställning i det framtida välfärdssamhället, av Lars Trägårdh
Kapitel 17. Utmaning: Att möta framtidens vårdbehov, av Barbro Beck-Friis
Kapitel 18. Utmaning: Att bygga framtidens urbana stad, av Viveca Ax:son Johnson
Kapitel 19. Utmaning: Lokalt ledarskap för hållbar utveckling, av Peter Örn
Att arbeta med den här boken har varit mycket givande och lärorikt, och tillsammans tecknar kapitlen en karta över olika framtida samhällsutmaningar och det nya Sverige som vi är på väg in i. Förhoppningsvis ska boken väcka mycket tankar och debatt. Det behövs. För att återvända till Tage Danielsson, vill vi inte behöva se upp behöver vi bli bättre på att både se bakåt och framåt.
Det är oroväckande att en alarmist som Rockström har så stort inflytande i framtidskommissionen. Vad gör kommissionen för att skaffa sig en bredare bild av opinionen i forskarsamhället på det berörda området?
Jag håller inte med om beskrivningen av Rockström som en alarmist, men Framtidskommissionen följer mycket nära den forskning som pågår när det handlar om klimatfrågan och andra frågor kopplade till utmaningar när det gäller att ställa om till en hållbar utveckling och hållbar tillväxt. En av delutredningarna handlar om just detta. När det gäller klimatfrågan råder det ingen tvekan om att forskarsamhället på det berörda området är i princip enigt om att det pågår globala klimatförändringar och att mänskliga aktiviteter är den främsta förklaringen till detta.
Det stora problemet för Sverige är invandring och integrationspolitiken… Sverige kan inte göra så mycket åt klimathotet… Vi står för mindre än 1% av de globala utsläppen av växthusgaser…
Fast invandring och integrations politiken får inte diskuteras… Dagens partiledardebatt var ännu ett exempel på den totala brist på fakta som mångkultur vurmarna har… Verkligheten är dock en mycket svår motståndare och därför ökar nu Sd sakta men säkert… Om 20 månader är det val igen… Då har vi troligen fortfarande lågkonjunktur och stora problem i Sverige….
Gissningsvis får det stora konsekvenser i valet…
Jag håller inte alls med. Det finns åtskillig forskning – både nationell och internationell – om migrationen och dess betydelse, och den genomgående slutsatsen är att migrationen bidrar positivt till såväl de länder som migranter flyttar till som till migranterna själva och de länder migranterna kommer från. Problemet är snarare att det finns så många missuppfattningar och fördomar kring migrationen och dess betydelse och gentemot människor som kommer från andra länder. Just fördomarna och främlingsfientligheten bidrar i sig dessutom till att försvåra integrationen. Jag kan hålla med om att det finns en brist på fakta i debatten, men i regel är det de som är kritiska mot migrationen som saknar eller bortser från fakta.
Det är intressant att det finns områden, så kontroversiella att publicerandet av kapitel som berör dessa sätter fart i folket likt myrorna i en vandaliserad myrstack. Kapitlet ”Omställningen till en hållbar utveckling” engagerar ju våra miljötvivlare och kapitlet om ”Religionen i morgondagens svenska samhälle”, av Pekka Mellergård mobiliserar snabbt de religionsfientliga till angrepp på bloggarna och i radiostudion (P1 – Människor och tro 23.3.2013). Anhängare av både hårdnackad betongideologi och steril autokratisk rationalitet? Alla verkar vi ha våra kors att bära. Så även tydligen herrarna Ortmark och Gahrton.