Ny bok: ”Framtidsutmaningar. Det nya Sverige”

FramtidsutmaningarOm man vägrar se bakåt och inte vågar se framåt måste man se upp. Detta hävdade Tage Danielsson i en av många träffande iakttagelser. För att kunna möta framtidens samhällsutmaningar är det därför centralt att de identifieras så tidigt som möjligt. Det är också en förutsättning för en levande debatt kring hur framtidens samhällsutmaningar ska kunna mötas.

Mot den bakgrunden tillsatte regeringen under hösten 2011 Framtidskommissionen under ledning av statsminister Fredrik Reinfeldt, vars övergripande syfte är att identifiera och analysera olika framtida samhällsutmaningar och att bidra till en mer framtidsinriktad debatt.

Som en del av det arbetet publiceras inom kort den nya boken Framtidsutmaningar – Det nya Sverige (8tto). Boken består av nitton kapitel skrivna av personer från olika delar av svenskt samhällsliv som analyserar och diskuterar olika framtidsutmaningar som Sverige står inför inom områden som bland annat hållbar utveckling, globalisering, högre utbildning, medielandskapens förändringar, religion och arbetsmarknad:

Kapitel 1. Utmaning: Att öka långsiktigheten, av Jesper Strömbäck

Kapitel 2. Utmaning: Omställningen till en hållbar utveckling, av Johan Rockström

Kapitel 3. Utmaning: Att mätta uthålligt, av Helena Jonsson

Kapitel 4. Utmaning: De som inte har, inte älskar och inte är, av Bo Rothstein

Kapitel 5. Utmaning: Att undvika en tvåtredjedelsdemokrati, av Maria Oskarson

Kapitel 6. Utmaning: Religionen i morgondagens svenska samhälle, av Pekka Mellergård

Kapitel 7. Utmaning: Att gå från en etnisk till en pluralistisk nationalism, av Qaisar Mahmood

Kapitel 8. Utmaning: Mer dynamik, fler entreprenörer och fler jobb, av Klas Eklund

Kapitel 9. Utmaning: Ett mänskligare och mer framgångsrikt arbetsliv, av Eva Nordmark

Kapitel 10. Utmaning: Att främja entreprenörskap, av Mernosh Saatchi och Nima Sanandaji

Kapitel 11. Utmaning: Passion och innovation, av Tobias Nielsén och Emma Stenström

Kapitel 12. Utmaning: Kunskapens slut?, av Mats Benner

Kapitel 13. Utmaning: Det nyskapande kulturlivet och samhället, av Stina Westerberg

Kapitel 14. Utmaning: Ett allt mer fragmenterat medielandskap, av Ingela Wadbring

Kapitel 15. Utmaning: Integriteten och samhällsutvecklingen, av Emanuel Karlsten

Kapitel 16. Utmaning: Individens ställning i det framtida välfärdssamhället, av Lars Trägårdh

Kapitel 17. Utmaning: Att möta framtidens vårdbehov, av Barbro Beck-Friis

Kapitel 18. Utmaning: Att bygga framtidens urbana stad, av Viveca Ax:son Johnson

Kapitel 19. Utmaning: Lokalt ledarskap för hållbar utveckling, av Peter Örn

Att arbeta med den här boken har varit mycket givande och lärorikt, och tillsammans tecknar kapitlen en karta över olika framtida samhällsutmaningar och det nya Sverige som vi är på väg in i. Förhoppningsvis ska boken väcka mycket tankar och debatt. Det behövs. För att återvända till Tage Danielsson, vill vi inte behöva se upp behöver vi bli bättre på att både se bakåt och framåt.

Om jesperstromback

Professor i journalistik och politisk kommunikation
Detta inlägg publicerades i Framtidskommissionen, Politik & samhälle och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

5 kommentarer till Ny bok: ”Framtidsutmaningar. Det nya Sverige”

 1. akeortmark skriver:

  Det är oroväckande att en alarmist som Rockström har så stort inflytande i framtidskommissionen. Vad gör kommissionen för att skaffa sig en bredare bild av opinionen i forskarsamhället på det berörda området?

  • jesperstromback skriver:

   Jag håller inte med om beskrivningen av Rockström som en alarmist, men Framtidskommissionen följer mycket nära den forskning som pågår när det handlar om klimatfrågan och andra frågor kopplade till utmaningar när det gäller att ställa om till en hållbar utveckling och hållbar tillväxt. En av delutredningarna handlar om just detta. När det gäller klimatfrågan råder det ingen tvekan om att forskarsamhället på det berörda området är i princip enigt om att det pågår globala klimatförändringar och att mänskliga aktiviteter är den främsta förklaringen till detta.

 2. Anders Nilsson skriver:

  Det stora problemet för Sverige är invandring och integrationspolitiken… Sverige kan inte göra så mycket åt klimathotet… Vi står för mindre än 1% av de globala utsläppen av växthusgaser…

  Fast invandring och integrations politiken får inte diskuteras… Dagens partiledardebatt var ännu ett exempel på den totala brist på fakta som mångkultur vurmarna har… Verkligheten är dock en mycket svår motståndare och därför ökar nu Sd sakta men säkert… Om 20 månader är det val igen… Då har vi troligen fortfarande lågkonjunktur och stora problem i Sverige….

  Gissningsvis får det stora konsekvenser i valet…

  • jesperstromback skriver:

   Jag håller inte alls med. Det finns åtskillig forskning – både nationell och internationell – om migrationen och dess betydelse, och den genomgående slutsatsen är att migrationen bidrar positivt till såväl de länder som migranter flyttar till som till migranterna själva och de länder migranterna kommer från. Problemet är snarare att det finns så många missuppfattningar och fördomar kring migrationen och dess betydelse och gentemot människor som kommer från andra länder. Just fördomarna och främlingsfientligheten bidrar i sig dessutom till att försvåra integrationen. Jag kan hålla med om att det finns en brist på fakta i debatten, men i regel är det de som är kritiska mot migrationen som saknar eller bortser från fakta.

 3. Lars Granbacka skriver:

  Det är intressant att det finns områden, så kontroversiella att publicerandet av kapitel som berör dessa sätter fart i folket likt myrorna i en vandaliserad myrstack. Kapitlet ”Omställningen till en hållbar utveckling” engagerar ju våra miljötvivlare och kapitlet om ”Religionen i morgondagens svenska samhälle”, av Pekka Mellergård mobiliserar snabbt de religionsfientliga till angrepp på bloggarna och i radiostudion (P1 – Människor och tro 23.3.2013). Anhängare av både hårdnackad betongideologi och steril autokratisk rationalitet? Alla verkar vi ha våra kors att bära. Så även tydligen herrarna Ortmark och Gahrton.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s