Ny tidskriftsartikel om nyhetsvärderingar och nyhetsurval

Nu har det senaste numret av Journalism Studies precis publicerats, i vilket jag tillsammans med Michael Karlsson och David Nicolas Hopmann medverkar med en gemensam artikel. Artikeln handlar om vilken betydelse som svenska journalister anser att olika faktorer har respektive bör ha vid nyhetsvärderingen och nyhetsurvalet. Titeln på artikeln är Determinants of News Content. Comparing Journalists’ Perceptions of the Normative and Actual Impact of Different Event Properties When Deciding What’s News.

Ett av de tydligaste resultaten är att svenska journalister anser att det finns en stor skillnad mellan vad som bör vara styrande vid urvalet av nyheter och vad som faktiskt är styrande. Exempelvis anser svenska journalister att det bör ha stor betydelse ifall en nyhet ökar människors kunskaper och förståelse, eller att en nyhet ökar människors medvetenhet om olika samhällsproblem. Däremot anser de inte att det borde spela någon större roll ifall det finns ett bra pressmeddelande, om nyheten är billig att bevaka, ifall nyheten handlar om konflikter eller om nyheten handlar om kända personer eller organisationer.

Studerar man vad de anser faktiskt har betydelse förändras dock bilden. Då anses de viktigaste faktorerna bland annat vara att nyheten är sensationell och oväntad; att den är spännande; att den är exklusiv och att den egna medieorganisationen är först på nyheten; och att den handlar om kända personer och organisationer. Det anses också vara viktigt att nyheten bland annat handlar om konflikter och att det finns bra pressmeddelanden. Det finns egentligen bara en faktor som journalisterna anser både har och bör ha stor betydelse vid nyhetsvärderingen och nyhetsurvalet, och det är att nyheten intresserar många människor.

Om jesperstromback

Professor i journalistik och politisk kommunikation
Detta inlägg publicerades i Medier & journalistik, Nya publikationer och märktes , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s