Ny tidskriftsartikel om svensk och amerikansk valjournalistik

Nu har senaste numret av tidskriften Journalism publicerats online, i vilket jag och Daniela Dimitrova medverkar med artikeln Election News in Sweden and the United States. A Comparative Study of Sources and Media Frames. I artikeln jämför vi hur svenska tv-nyheter bevakade den svenska valrörelsen 2006 med hur amerikanska tv-nyheter bevakade den amerikanska presidentvalrörelsen 2008, med särskilt fokus på (1) användningen av olika gestaltningar av politik, (2) användningen av olika typer av nyhetskällor, och (3) om det finns ett samband mellan vilka nyhetskällor som används i journalistiken och hur politik gestaltas.

Ett av resultaten är att det finns signifikanta skillnader mellan hur politik gestaltades i svenska respektive amerikanska tv-nyheter, där gestaltningen av politik som spel och strategi var vanligare i USA. Räknar man bort public service-nyheterna visar det sig dock att det inte finns någon skillnad. Med andra ord, det är svenska public service-nyheter som avviker från amerikanska tv-nyheter när det gäller gestaltandet av politik som spel och strategi. Skillnaden mellan TV4 Nyheterna och de amerikanska tv-nyheterna är inte signifikant. Ett annat resultat är att det finns ett samband mellan användningen av journalister som analytiker, nyhetskällor och kommentatorer, och gestaltningen av politik som spel och strategi. Ju mer journalistiken använder sig av journalister för att tolka och analysera det som händer och sker under valrörelsen, desto mer handlar journalistiken om det politiska spelet och de politiska strategierna snarare än om politikens sakinnehåll. För att citera artikelns abstract:

This study compares election news coverage in two different countries – Sweden and the United States, focusing on the use of the strategic game frame and the conflict frame and the association between these two frames and different types of news sources. The content analysis includes early evening newscasts from CBS Evening News, NBC Nightly News and ABC World News in the USA and Rapport, Aktuellt and TV4 Nyheterna in Sweden. The findings show that the strategic game frame is used more frequently in the US coverage and is correlated with the use of media analysts and campaign operatives in both countries. Ordinary citizens as sources contribute to issue framing while domestic political actors tend to be associated with conflict framing. Differences in media framing between public and private media are also identified and discussed in the context of national political and media systems.

Om jesperstromback

Professor i journalistik och politisk kommunikation
Detta inlägg publicerades i Aktuellt, Nya publikationer och märktes , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s