Respons: Välkommen och viktig ny tidskrift

Nu har det första numret av den helt nya tidskriften Respons publicerats. Det är en tidskrift om och för den svenska facklitteraturen. I en tid när facklitteraturen kanske är viktigare än någonsin för vår förmåga att förstå vår historia, samtid och framtid, och när det publiceras fler facklitterära böcker än någonsin, har medierna paradoxalt nog abdikerat från uppgiften att recensera och diskutera ny facklitteratur. Som det konstateras på omslaget till Respons: ”Facklitteraturen är vårt viktigaste forum för att sprida kunskap. Recensionen av den inleder en dialog som utmanar samförstånd och sätter övertygelser på spel. Ändå försummas facklitteraturen i vår fartfyllda medievärld. Många böcker recenseras inte alls. Denna recession för recensionen leder till en intellektuell depression”.

Det är för att motverka detta som Respons har startats, och att döma av det första numret är ambitionerna höga. Under temarubriker som Politik & Samhälle, Ekonomi, Historia, Utbildning & Skola, Filosofi & psykologi och Konstarter & medier recenseras totalt sett 32 böcker. Därutöver innehåller tidskriften också en debattartikel om Palme utifrån några nyligen publicerade biografier om honom, en intervju med Emmanuel Todd och några artiklar på temat Akademi+marknadsekonomi=marknadsakademi? En av dessa temaartiklar är skriven av Sven Widmalm, professor i idé och lärdomshistoria vid Uppsala universitet, och handlar om hur Enkla kvalitetsmått kväver tanken inom forskningsvärlden. Artikeln innehåller en svidande men välunderbyggd kritik av hur den fria forskningen undermineras av ständigt tilltagande krav på effektivitet och nytta, och är mycket intressant och läsvärd.

Efter att ha läst det första numret längtar jag redan efter nästa. Det var länge sedan jag fann så mycket intressant läsning i ett enda nummer av någon tidskrift. Respons kan verkligen starkt rekommenderas om man är intresserad av svensk facklitteratur – eller bara vill bidra till att ge facklitteraturen något av dess rättmätiga plats i den svenska offentligheten.

Om jesperstromback

Professor i journalistik och politisk kommunikation
Detta inlägg publicerades i Aktuellt, Artikeltips och märktes , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s