Lästa böcker i december

Samtidigt som flertalet av de böcker jag läste under hösten 2011 var intressanta och läsvärda var det relativt få som stack ut från mängden, och under de senaste månaderna har jag därför valt att inte utse någon ”månadens bok”. Läsningen under december erbjöd dock två böcker som var ovanligt intressanta och som jag tror kommer få stort genomslag inom den internationella forskningen kring medier, politik och demokrati. Det handlar dels om After Broadcast News, skriven av Bruce A. Williams och Michael X. Delli Carpini, dels om How Media Inform Democracy, redigerad av Toril Aalberg och James Curran.

Av dessa tycker jag How Media Inform Democracy är den mest intressanta och läsvärda, inte därför att jag själv medverkar med kapitel i den utan därför att den bygger på helt unika komparativa innehållsanalyser och opinionsstudier i de länder som ingår i studien: Belgien, England, Nederländerna, Norge, Sverige och USA. Inom den komparativa forskningen kring medier, politik och demokrati finns det ingen annan bok som vilar på ett lika starkt empiriskt underlag, och boken innehåller en rad mycket intressanta resultat om likheter och skillnader mellan länder när det gäller mediernas bevakning av politik och samhälle och deras betydelse för kunskapsspridningen. Av dessa skäl förtjänar How Media Inform Democracy att utses till månadens bok i december. De böcker jag läste under förra månaden var för övrigt:

– Bruce A. Williams & Michael X. Delli Carpini (2011). After Broadcast News. Media Regimes, Democracy, and the New Media Environment. Cambridge University Press.

– Johan Lindén (2011). TV-ledning i konkurrens. En studie av Sveriges Televisions publicistiska ledning 1997-2000. JMK/Stockholms universitet.

– Chris Anderson (2009). The Longer Long Tail. How Endless Choice is Creating Unlimited Demand. Random House Business Books.

– Torbjörn von Krogh (red) (2011). Sprickorna i muren. Stiftelsen Institutet för Mediestudier.

– Kristina Mattsson (2011). Landet utanför. Ett reportage om Sverige bortom storstaden. Leopard förlag.

– Toril Aalberg & James Curran (red) (2011). How Media Inform Democracy. A Comparative Perspective. Routledge.

– Michael Tapper (2011). Clint Eastwood. Historiska Media.

– Anders Björklund & Markus Jäntti (2011). Inkomstfördelningen i Sverige. SNS Förlag.

Av de övriga böckerna vill jag gärna lyfta fram även Johan Lindéns avhandling TV-ledning i konkurrens. En studie av Sveriges Televisions publicistiska ledning 1997-2000 samt Kristina Mattsons reportagebok Landet utanför. Ett reportage om Sverige bortom storstaden. Om än väldigt olika till karaktär och innehåll var de båda mycket läsvärda och intressanta.

 

Om jesperstromback

Professor i journalistik och politisk kommunikation
Detta inlägg publicerades i Mer personligt och märktes , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s