Två nya tidskriftsartiklar publicerade

Nu har Journalism precis publicerat två nya tidskriftsartiklar online som jag är medförfattare till. Den ena är skriven tillsammans med Toril Aalberg och Claes H. de Vreese och har titeln The framing of politics as strategy and game: A review of concepts, operationalizations and key findings. Den andra är skriven tillsammans med Susana Salgado och har titeln Interpretive journalism: A review of concepts, operationalizations and key findings.

Båda artiklarna kommer att ingå i en kommande Special Issue som handlar om hur olika teoretiska begrepp som exempelvis ”tolkande journalistik” har definierats och undersökts; vad resultaten visar; samt hur begreppen bör definieras och operationaliseras för att öka jämförbarheten mellan studier. Varje artikel innehåller därför en översikt över hur begreppen har definierats, hur de har undersökts samt över vad resultaten visar, och varje artikel avslutas med förslag till konkreta variabler och kodinstruktioner för de som själva vill genomföra innehållsanalyser som undersöker begreppen ifråga.

Förutom att dessa artiklar tillhandahåller en aktuell översikt över vad forskningen på området har visat är det en förhoppning att de också ska bidra till en ökad standardisering av hur olika teoretiska begrepp definieras och undersöks. Ur vårt perspektiv är det en förutsättning för att kunna öka jämförbarheten mellan studier. På samma sätt som exempelvis statsvetenskapen har lyckats enas om ett antal standardiserade variabler för att undersöka exempelvis politiskt intresse eller partiidentifikation behöver medie- och kommunikationsvetenskapen nå ökad enighet om hur mediernas innehåll på ett antal centrala områden kan och bör undersökas. Förhoppningsvis kan artiklarna i denna Special Issue bidra till detta.

För mer information om det kommande specialnumret och vilka andra artiklar som ingår, se gärna forskarnätverket NEPOCS’ hemsida.

Om jesperstromback

Professor i journalistik och politisk kommunikation
Detta inlägg publicerades i Aktuellt, Nya publikationer och märktes , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Två nya tidskriftsartiklar publicerade

 1. rikard@gmail.com skriver:

  Hej Jesper. Kul med forskning om framing och politik i Sverige. Kommer hela artiklarna finnas tillgängliga online gratis?

  • jesperstromback skriver:

   Tack för positiv feedback! Om man befinner sig på något universitet brukar artiklarna gå att ladda ner gratis, men annars skickar jag dem gärna. Säg bara vilken du vill att jag ska skicka och till vilken e-post!

 2. Rikard Linde skriver:

  Tack! Jag är mest nyfiken på den första, The framing of politics as strategy and game. Politik som tävling är en inramning man stöter på en hel del nuförtiden. Här är en något mindre akademisk text om två olika inramningar, av en tidigare medarbetare till George Lakoff

  http://www.cognitivepolicyworks.com/blog/2009/10/28/building-trust-for-effective-governance/

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s