I Cardiff för konferens om journalistiken och dess framtid

Nu har jag precis kommit till Cardiff, där jag under de kommande dagarna ska delta på forskarkonferensen Future of Journalism. Konferensen arrangeras av Cardiff School of Journalism, Media and Cultural Studies tillsammans med tidskrifterna Journalism Studies och Journalism Practice, allt under ledning av Bob Franklin. Trots att det bara är tredje gången som konferensen anordnas beskrivs den ofta som den viktigaste internationella forskarkonferensen med fokus på journalistiken. Det ska därför bli mycket intressant att delta.

På konferensen ska jag presentera ett paper skrivet tillsammans med Michael Karlsson (Karlstads universitet) och David Nicolas Hopman (Syddansk universitet) som handlar om hur svenska journalister ser olika faktorers betydelse när redaktionerna värderar och väljer ut  som ska bli nyheter. Titeln är Determinants of News Content. Comparing Journalists’ Perceptions of the Normative and the Actual Impact of Different Event Properties When Deciding What’s News. Studien bygger på en enkätundersökning bland svenska journalister, där de bland annat fick ta ställning till hur stor betydelse de anser att olika faktorer faktiskt har för vad som blir nyheter, respektive hur stor betydelse samma faktorer borde ha för vad som blir nyheter.

Kärnan i undersökningen är därmed spänningen mellan den faktiska och normativa betydelsen av olika faktorer i nyhetsvärderingen och vid nyhetsurvalet. Resultaten visar att det många gånger finns klara skillnader mellan vad svenska journalister anser har respektive bör ha betydelse vid urvalet av nyheter. Inte minst anses ”att händelsen ökar människors insikter och kunskaper” och ”att händelsen gör människor medvetna om missförhållanden i samhället” ha mindre betydelse än vad de borde ha. När det gäller faktorer som har större betydelse än vad de borde ha toppas listan av ”att händelsen intresserar redaktionsledningen”, ”att händelsen är billig att bevaka”, och ”att händelsen handlar om kända personer/organisationer”. Allt enligt svenska journalister.

Vid sidan av att presentera den egna undersökningen ska det bli intressant att lyssna på presentationen av en rad andra papers. Det kommer även att ordnas ett särskilt seminarium kring News of the World och avlyssningsskandalen, vilket ska bli mycket intressant. Allt som allt ser jag därför fram emot några intressanta och lärorika dagar.

Om jesperstromback

Professor i journalistik och politisk kommunikation
Detta inlägg publicerades i Aktuellt och märktes , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s