Ny bok ute nu: ”Political Public Relations. Principles and Applications”

Nu har Political Public Relations. Principles and Applications (Routledge, 2011), redigerad tillsammans med Spiro Kiousis från University of Florida, precis kommit från tryckeriet. Det känns fantastiskt bra! Det är den första boken som fokuserar på public relations i just politiska sammanhang, och därmed hoppas vi fylla en viktig lucka i litteraturen.

Grundtanken med boken är att föra samman och integrera teorier från i första hand public relations, politisk kommunikation och statsvetenskap för att analysera public relations i politiska processer och sammanhang. Den definition av political public relations som är vägledande i boken är:

Political public relations is the management process by which an organization or individual actor for political purposes, through purposeful communication and action, seeks to influence and to establish, build and maintain beneficial relationships and reputations with its key publics to help support its mission and achieve its goals (Strömbäck & Kiousis, 2011).

Totalt innehåller boken femton kapitel som analyserar och diskuterar olika aspekter av political public relations som både teori och praktik. En del av dessa är skrivna av forskare i public relations, andra av forskare i politisk kommunikation och statsvetenskap. Ambitionen med samtliga kapitel är att integrera teorier från samtliga dessa – och i vissa fall även andra – tre forskningsfält. De kapitel som ingår i boken är:

1. Political Public Relations: Defining and Mapping an Emergent Field, av Jesper Strömbäck och Spiro Kiousis

2. Political Public Relations: Remembering Its Roots and Classics, av Diana Knott Martinelli

3. Political Public Relations, News Management, and Agenda Indexing, av Paul S. Lieber och Guy J. Golan

4. Political Public Relations and Agenda Building, av John C. Tedesco

5. Presidential Public Relations, av Matthew Eshbaugh-Soha

6. Political Public Relations and Election Campaigning, av Paul Baines

7. Corporate Issues Management and Political Public Relations, av Robert L. Heath och Damion Waymer

8. Political Public Relations and Political Marketing, av Darren G. Lilleker och Nigel Jackson

9. Political Public Relations and Strategic Framing, av Kirk Hallahan

10. Political Public Relations and Crisis Communication: A Public Relations Perspective, av W. Timothy Coombs

11. Political Public Relations and Relationship Management, av John A. Ledingham

12. Political Public Relations and Government Communication, av Karen Sanders

13. Global Political Public Relations, Public Diplomacy, and Corporate Foreign Policy, av Juan-Carlos Molleda

14. Digital Political Public Relations, av Kaye D. Sweetser

15. Political Public Relations Research in the Future, av Spiro Kiousis och Jesper Strömbäck

Av de böcker jag varit redaktör för är detta nog den som jag är mest nöjd med. Ett viktigt skäl är att boken fyller en tydlig lucka i litteraturen. Trots att politiska aktörer har använt sig av public relations-strategier och taktiker så länge det har funnits organiserad politisk verksamhet finns det påfallande lite forskning som applicerar public relations teori på politiska processer och sammanhang. Ett annat viktig skäl är att de medverkande genomgående har bidragit med mycket intressanta och starka kapitel. I slutändan kan en redigerad bok aldrig bli starkare än vad de medverkande gör den till, och jag är därför oerhört tacksam för att samtliga medverkande levererade så starka kapitel! Nu hoppas jag bara att boken ska bli flitigt läst och använd!

Om jesperstromback

Professor i journalistik och politisk kommunikation
Detta inlägg publicerades i Egna böcker, Nya publikationer och märktes , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Ny bok ute nu: ”Political Public Relations. Principles and Applications”

  1. Pingback: Review: Political Public Relations | DOKTOR SPINN

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s