Oseriöst om Juholt-effekten

Igår presenterades en ny opinionsundersökning från United Minds i Aftonbladet, och redan nu går det enligt Lena Mellin och Aftonbladet att upptäcka en ”Juholt-effekt”. I en kolumn skriver Lena Mellin att:

Under den första delen av mätperioden låg socialdemokraterna på 26,3 procent. Så många skulle rösta på dem om det vore val idag. Men mellan den 11 och 13 mars, alltså fredag, lördag och söndag, tog stödet för Socialdemokraterna ett raketskutt till 34,4 procent. Juholt-effekten, om man på detta tidiga stadium törs kalla förändringen så, tycks alltså vara hela 8,1 procent.

Och hon fortsätter:

Det säger en del om hur mycket S-väljare och sympatisörer längtat efter en ny ledning sedan Mona Sahlin abdikerade i mitten av november. Sedan dess har hon bara gjort sporadiska framträdanden på den svenska arenan. Det räcker med att hennes efterträdare visar sig på en presskonferens och säger att den som står mitt i solskenet bör hålla i paraplyet åt den som står i ösregnet så skjuter opinionssiffrorna i höjden. Det är nästan rörande. S-väljarna har så att säga skådat frälsaren.

Om den här artikeln kan man säga mycket, men viktigast är att det ännu inte går att dra några som helst säkra slutsatser om hur opinionen har eller kommer att påverkas av förslaget och det troliga valet av Håkan Juholt till ny partiledare för socialdemokraterna. Inte ens den mätning som Lena Mellin och Aftonbladet redovisar ger någon vägledning. Visserligen ökade stödet för socialdemokraterna efter att förslaget om Håkan Juholt som ny partiledare hade presenterats, men av de totalt 1337 personer som ingår i United Minds undersökning svarade bara 246 personer efter att Håkan Juholt hade presenterats.

Totalt 246 personer är helt enkelt för lite för att några slutsatser ska kunna dras. Förutom att det är få personer vet vi ingenting om hur representativa de är för övriga svarande eller befolkningen i dess helhet. Att de svarade under helgen gör dock sannolikheten stor att de inte är representativa.

Med andra ord går det inte att dra några som helst slutsatser om en eventuell Juholt-effekt. Det är fullt möjligt, till och med troligt, att stödet för socialdemokraterna kommer att öka framöver, men det är alldeles för tidigt att dra några slutsatser. Om stödet för socialdemokraterna ökar framöver behöver det inte heller handla om någon Juholt-effekt: det kan lika gärna handla om att den stökiga processen att hitta en ny partiledare och den negativa mediebevakningen som följt på den processen är över.

Det enda som är säkert så här långt är att Aftonbladet ännu en gång ägnar sig åt oseriös opinionsjournalistik. Det är både beklagligt och sorgligt och sänker förtroendet för Aftonbladet ytterligare. Att tidningen själv noterar att det bara var 246 personer som svarade i undersökningen efter att Juholt hade presenterats väger inte upp det, utan snarare tvärtom. Det visar att tidningen – eller Lena Mellin – är medveten om att det inte går att dra några slutsatser, men trots det går hon vidare och diskuterar Juholt-effekten som om den vore verklig.

Om jesperstromback

Professor i journalistik och politisk kommunikation
Detta inlägg publicerades i Opinionsmätningar och märktes , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s