Nytt boktips: ”Strategy in Information and Influence Campaigns”, av Jarol B. Manheim (2011)

En av de ledande amerikanska forskarna på området strategisk kommunikation, och mer specifikt strategier för informations- och påverkanskampanjer, är Jarol B. Manheim. Det var därför med höga förväntningar som jag började läsa hans senaste bok, Strategy in Information and Influence Campaigns. How Policy Advocates, Social Movements, Insurgent Groups, Corporations, Governments and Others Get What They Want (Routledge, 2011).

De förväntningarna infriades utan tvekan. Inom kategorin böcker som handlar om strategier för informations- och påverkanskampanjer är det en av de bästa böckerna jag har läst. På ett mycket välstrukturerat och systematiskt sätt går Manheim igenom de olika beståndsdelarna av hur man planerar för, genomför och – om man är måltavla – försvarar sig emot kampanjer som syftar antingen till att informera eller påverka. Boken fokuserar särskilt på de strategiska, till skillnad från de taktiska och tekniska, aspekterna av informations- och påverkanskampanjer.

Det är med andra ord ingen bok om hur man gör för att informera eller påverka. Det är en bok om hur man tänker och planerar för att bedriva effektiva informations- och påverkanskampanjer.  Den begränsar sig inte heller till partipolitiska aktörer och deras strategier, utan omfattar intressegrupper, företag, myndigheter, och en rad andra organisationer som bedriver kampanjer för att informera eller påverka. Det ger den en bredd som många andra böcker om strategisk (politisk) kommunikation saknar.

Om man är intresserad av, studerar, forskar om eller arbetar med strategisk kommunikation och informations- eller påverkanskampanjer är det en bok som bör vara av stort intresse och som starkt kan rekommenderas.

 

Om jesperstromback

Professor i journalistik och politisk kommunikation
Detta inlägg publicerades i Strategisk kommunikation och märktes , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s