Tveksam opinionsjournalistik och närsynt analys

I Dagens Industri idag redovisas en opinionsundersökning som Novus Opinion genomfört bland 485 företagsledare. Enligt den svarar 57 procent nej på frågan ”Tror du att partiet [socialdemokraterna] i valet 2014 kommer att återta sin gamla position”. Det resultatet ligger till grund för rubriken ”Sex av tio tror att S förlorar valet 2014”.

Om den undersökningen kan man säga mycket. Dit hör att mindre än 500 svarspersoner är ett ganska begränsat underlag och att artiklarna i Dagens Industri inte förtydligar hur urvalet har gjorts och vilka som ingår i underlaget. Det enda som sägs är att undersökningen har besvarats av 485 personer och att undersökningen riktar sig till ”chefer och andra ledande befattningshavare inom näringslivet”. Som metodbeskrivning är det alldeles för lite och otydlig information för att undersökningens kvalitet ska kunna bedömas.

Till det kommer att själva frågan är märkligt utformad. Frågan som ställs är om svarspersonerna tror att ”partiet i valet 2014 kommer att återta sin gamla position”, men vad som egentligen avses med ”sin gamla position” är öppet för tolkningar. Som man frågar får man svar, och ställer man otydliga och tvetydiga frågor blir resultaten följaktligen svåra att tolka och förhålla sig till. Att göra som Dagens Industri, dra slutsatsen att undersökningen visar att ”De flesta, 57 procent, räknar med att fler valnederlag följer och att partiets statsbärande ställning i svensk politik är bruten för gott”, är därför sakligt sett mycket tvivelaktigt.

Därmed inte sagt att socialdemokraterna inte har problem. Det har de, och på många sätt förefaller socialdemokraterna vara ett parti i sönderfall, utan vare sig karta, kompass eller ledning.

Att socialdemokraterna har problem behöver dock inte innebära att de inte kan komma igen. Detsamma gäller kristdemokraterna och centerpartiet, vars problem också har diskuterats i medierna. Två-tre år före valet 2010 var det få som trodde att den borgerliga regeringen skulle vinna valet 2010, men ändå lyckades de vända utvecklingen. På samma sätt var det få som i samband med det amerikanska presidentvalet 2008 trodde annat än att Republikanerna var ett parti i sönderfall, men i samband med mellanårsvalet i november 2010 var det likafullt Republikanerna som gick framåt och Demokraterna som backade.

Detta illustrerar att den politiska utvecklingen ibland kan vända mycket snabbt, och att man bör vara försiktig med att dra allt för långtgående slutsatser om framtiden utifrån observationer som ligger i den nära samtiden. Kortsiktighet och närsynthet är alltid ett problem, och det såväl i politiken som bland bedömare av den politiska utvecklingen.

Om jesperstromback

Professor i journalistik och politisk kommunikation
Detta inlägg publicerades i Svensk politik och märktes , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s