2010 års bästa böcker i politisk kommunikation

Under 2010 gavs det ut en lång rad böcker om politisk kommunikation, journalistik, opinionsbildning och angränsande områden. Floden av nya böcker är mer omfattande än vad någon klarar av att läsa, och många förfaller relativt snabbt i glömska eller används framförallt av dem som är specialintresserade av någon avgränsat område. Ett mindre antal böcker kommer dock sannolikt att få en längre livslängd och vara sådana som citeras flitigt. Ett ännu mindre antal kommer kanske räknas som klassiker i framtiden.

För egen del läste jag cirka hundra böcker under 2010, även om inte alla var facklitteratur och ligger inom mitt eget forskningsområde. Jag kan därför inte överblicka hela fältet. Av de böcker jag läste är det dock några som framstår som bättre och mer centrala än andra. När jag gör den bedömningen sker det utifrån (a) hur nyskapande eller banbrytande böckerna är teoretiskt, (b) styrkan i och analysen av det empiriska materialet, (c) hur väl teorin och empirin hänger samman, och (d) hur välskrivna de är. Om jag utifrån detta helt subjektivt ska kora de bästa böckerna inom området politisk kommunikation – av dem jag har läst – gör jag bedömningen att detta är de fem bästa och viktigaste böckerna som publicerades under 2010:

* Brandon Rottinhaus: ”The Provisional Pulpit. Modern Presidential Leadership of Public Opinion”

* Patrick Sellers: ”Cycles of Spin. Strategic Communication in the U.S. Congress”

* Tim Groeling: ”When Politicians Attack. Party Cohesion in the Media”

* Sigrid Koch-Baumgarten & Katrin Voltmer: ”Public Policy and Mass Media. The Interplay of Mass Communication and Political Decision Making”

* Stuart N. Soroka & Christopher Wlezien: ”Degrees of Democracy. Politics, Public Opinion, and Policy”

Listan är som sagt helt subjektiv och säkert har jag missat att läsa flera bra och centrala böcker. Om jag har missat någon, eller om du inte håller med om listan, skicka gärna en kommentar.

Om jesperstromback

Professor i journalistik och politisk kommunikation
Detta inlägg publicerades i Boktips och märktes , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s