Nytt boktips: ”Nätnyheter” av Michael Karlsson (2010)

Att Internet har förändrat villkoren för och innehållet i nyhetsjournalistiken är knappast en nyhet, men trots att det nu är över tio år sedan Internet började få sitt stora genomslag finns det än så länge relativt lite forskning på området. Det gäller i synnerhet svensk forskning. Ett viktigt undantag är dock Michael Karlsson, vars avhandling handlade om Nätjournalistik. En explorativ fallstudie av digitala mediers karaktärsdrag på fyra nyhetssajter (2006). Nu har han följt upp denna forskning.

I den nyutkomna boken Nätnyheter. Från sluten produkt till öppen process (Institutet för mediestudier, 2010) sammanfattar Michael Karlsson både det internationella och det nationella forskningsläget när det gäller nätjournalistiken. Särskilt fokus riktas mot bland annat multimedialt berättande och konvergens, användarnas makt i nyhetsproduktionen, samt den kontinuerliga publiceringen och dess betydelse för journalistikens innehåll och kvalitet. Han redovisar också resultat från sin egen forskning vilken handlar om hur nätjournalistiken har förändrats under perioden 2005-2010.

Sammantaget är det en mycket välskriven och intressant bok, som har karaktären av introduktionsbok samtidigt som den redovisar aktuellt forskning. Om man som forskare, student eller journalist är intresserad av nätjournalistiken, dess villkor och karaktärsdrag är det en bok som mycket starkt kan rekommenderas. Den borde vara given läsning på landets journalistutbildningar.

Om jesperstromback

Professor i journalistik och politisk kommunikation
Detta inlägg publicerades i Medier & journalistik och märktes , , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Nytt boktips: ”Nätnyheter” av Michael Karlsson (2010)

  1. Pingback: Goda omdömen om Nätnyheter av Michael Karlsson, (Sim(o)) « mediestudier

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s