Bra av socialdemokraterna

Enligt artiklar i flera tidningar har socialdemokraterna nu svängt till förmån för lagstiftning som ska tvinga partierna att offentligt redovisa alla som ger bidrag på över 20 000 kronor till partierna. Det är mycket välkommet. Som Riksdag & Departement noterar är det förutom Sverige bara San Marino, Schweiz och Malta som saknar lagstiftning på området, och att Sverige saknar det är något av en skamfläck. Det har också kritiserats av olika internationella organisationer, däribland Europarådet.

De partier som fortfarande motsätter sig en lag om öppen redovisning av partibidrag är kristdemokraterna och moderaterna, som hävdar att det skulle strida mot valhemligheten. Det är ett mycket tunt argument, både i sig och om det vägs mot behovet av reglering som ökar insynen och minskar risken för korruption. Om gränsen sätts vid 20 000 kronor skulle det fortfarande finnas full frihet för människor och organisationer att ge tämligen betydande summor utan att valhemligheten röjs, och alla skulle därmed ha fortsatt full frihet att själva välja om de vill ge så stora summor att deras bidrag offentliggörs.

Det positiva med socialdemokraternas stöd för en lag på området är att det nu finns en stor majoritet i riksdagen för en sådan lag. Oavsett hur valet går och vilka partier som bildar regeringen hoppas jag därför att riksdagen – över blockgränserna – beslutar om en lag som tvingar partierna att offentliggöra större bidragsgivare. Det skulle vara en demokratisk vinst och minska risken för korruption.

Om jesperstromback

Professor i journalistik och politisk kommunikation
Detta inlägg publicerades i Svensk politik och märktes , , , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Bra av socialdemokraterna

  1. Sven J-son skriver:

    Jag tror inte det är på svårt att köpa men man måste samtidigt lösa lo: s koppling till lo. De arbetar på betald arbetstid med att propagera för s. Hur ska de pengarna redovisas?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s