Att tala om den egna eller motståndarnas politik

Det finns nog ingen valkampanj utan anklagelser om att det ena eller det andra partiet, eller det ena eller det andra blocket, ägnar sig för mycket åt negativt kampanjande och att kritisera motståndarna istället för att tala om den egna politiken. Delvis är det en del av den politiska retoriken, men det förhindrar inte att anklagelserna ibland kan vara riktiga.

Det som kanske är mest intressant är samtidigt att forskning – om än amerikansk – tämligen övertygande visar att det är det parti eller den kandidat som ligger efter i opinionsmätningarna som ägnar sig mest åt att attackera motståndarna. Alla ägnar sig mer eller mindre åt attacker på motståndarna, men de som ligger efter eller upplever det som om de befinner sig i underläge gör det mest.

Medan opinionsmätningarna – rätt genomförda – visar hur det faktiskt går i kampen om opinionen och rösterna ger graden av kritik mot motståndarna därmed en indikation på hur partierna själva upplever att det går.

Sett ur det perspektivet är det mitt intryck att de rödgröna nu känner det som om de befinner sig i underläge. Jag har visserligen inte gjort någon undersökning av det i den här valrörelsen, men mitt intryck är att de rödgröna – relativt sett – ägnar mer kraft åt att attackera de borgerliga än vad de borgerliga ägnar åt att attackera de rödgröna.

Om det i så fall är rätt strategi är en annan fråga. Det beror inte bara på hur mycket man attackerar motståndarna, utan också på hur slagkraftig och trovärdig kritiken är, och om målet är att mobilisera de egna eller att vinna över de osäkra och rörliga väljarna.

Om jesperstromback

Professor i journalistik och politisk kommunikation
Detta inlägg publicerades i Politiska kampanjer, Svensk politik och märktes , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s