TV4 och Sverigedemokraternas valfilm

Det blev mycket debatt och diskussion efter att Sverigedemokraterna presenterade sin valfilm och TV4 beslutade att inte sända den. Motiveringen är att valfilmen strider mot radio- och TV-lagens demokratiparagraf och möjligen även lagen om hets mot folkgrupp. Jag är ingen expert på lagen om hets mot folkgrupp och kan inte bedöma om TV4 har rätt i sin bedömning, men samtidigt har TV4 liksom andra TV-kanaler full rätt att själva bestämma vilka reklamfilmer de accepterar. Varken de kommersiella TV-kanalerna eller tidningarna har någon skyldighet att ta in alla annonser.

Vad gäller just Sverigedemokraternas valfilm förstår jag att TV4 inte vill sända den. Oavsett juridiken är det en mycket obehaglig film, som tydligt illustrerar att Sverigedemokraternas enda ”unique selling proposition” – trots försöken att snygga till fasaden – fortfarande är rädslan för det främmande, nationalism och främlingsfientlighet.

Om jesperstromback

Professor i journalistik och politisk kommunikation
Detta inlägg publicerades i Svensk politik och märktes , , , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till TV4 och Sverigedemokraternas valfilm

  1. Sven J-son skriver:

    Instämmer till fullo! Fullständigt sanslöst, men Sd måste rimligen ha räknat med att bli ratade. Just den där avpersonifieringen känns på något kusligt sätt som något man känner igen.

    Sd har väl egentligen sedan länge spelat sina kort ganska väl och skickat fram den skicklige Jiimmie Åkesson, som säkerligen för många har framstått som en light rasist (lite för mycket invandring men ingen riktig rasist).

    Men, nu blev det precis som du säger helt uppenbart. Riktigt gammaldags vrålrasister!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s