Nytt bokkapitel om medierna och demokratin

Nu har den senaste boken jag medverkar i precis kommit från tryckeriet. Boken är redigerad av Søren Dosenrode och heter Freedom of the Press. On Censorship, Self-Censorship, and Press Ethics (Nomos, 2010). Som titeln antyder är temat för boken pressfrihet, censur och självcensur, och hur pressen agerat när pressfriheten under 1900- och 2000-talet varit hotad eller pressad. Boken har sitt ursprung i efterdyningarna av debatten kring publiceringen av Mohammed-karikatyrerna, men behandlar såväl historiska som nutida fall.

Mitt eget kapitel har titeln Democracy and the Media: A Social Contract Dissolved?, och handlar framförallt om relationen mellan medierna och demokratin; idén om ett socialt kontrakt mellan medierna och demokratin enligt vilket båda parter har såväl skyldigheter som rättigheter; och olika normativa uppfattningar om mediernas demokratiska uppgifter. Som framgår av titeln är en central fråga för kapitlet ifall medierna – framförallt som en konsekvens av ökad kommersialisering och så kallad mediepopulism – allt mer agerar på ett sätt som riskerar underminera det sociala kontraktet med demokratin.

Om jesperstromback

Professor i journalistik och politisk kommunikation
Detta inlägg publicerades i Aktuellt, Nya publikationer och märktes , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Nytt bokkapitel om medierna och demokratin

  1. Pingback: Fängelset som inte behövdes – en lektion i politikens marknadsekonomi « VÄNSTRA STRANDEN

  2. Pingback: Tårtor, hästsvansar och utsträckta händer – politikens mediala gester | VÄNSTRA STRANDEN

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s