Nytt boktips: ”The Obama Victory”, av Kate Kenski, Bruce W. Hardy & Kathleen Hall Jamieson (2010)

Antalet böcker om det amerikanska presidentvalet 2008 och Barack Obamas seger bara ökar. Medan den första vågen böcker huvudsakligen var skrivna av journalister domineras den andra vågen av mer systematiska undersökningar av olika forskare. Det är med andra ord först nu som mer gedigna fakta börjar bli tillgängliga.

En av de viktigaste böckerna så här långt är den precis nysläppta The Obama Victory. How Media, Money, and Message Shaped the 2008 Elections (Oxford University Press, 2010), skriven av Kate Kenski, Bruce W. Hardy och Kathleen Hall Jamieson. Boken bygger bland annat på The National Annenberg Election Survey (NAES), troligen den mest omfattande amerikanska valrörelseundersökningen av alla, innehållsanalyser, intervjuer med kampanjmedarbetare samt undersökningar av presidentkampanjernas annonsköp (mer information om undersökningarna finns på The Annenberg Public Policy Center). I boken analyserar och undersöker författarna valrörelsen från december 2007 till och med valdagen, det vill säga boken täcker både primärvalskampanjerna och den slutliga valkampen mellan Barack Obama och John McCain. Författarna studerar kampanjernas budskapsstrategier och retorik, deras annonsköp och resursanvändning, mediernas bevakning, och olika kampanj- och medieeffekter.

Om man är intresserad av valkampanjer, strategisk politisk kommunikation och amerikansk politik är det en bok som absolut förtjänar att läsas. Den är både mycket intressant och välskriven, och kommer sannolikt att räknas till en av de viktigaste böckerna kring presidentvalet 2008. Det enda egentliga problemet jag har med boken är författarnas strävan att locka läsare som inte är vana vid akademisk litteratur: av det skälet har de valt att lägga en hel del av metoddiskussionen och de statistiska analyserna på webben istället för att inkludera dem i boken. Det gör det krångligare att bedöma analyserna och underlaget för författarnas slutsatser, vilket irriterar. Bortsett från det är detta emellertid en mycket läsvärd och intressant bok som bygger på starka data.

Om jesperstromback

Professor i journalistik och politisk kommunikation
Detta inlägg publicerades i Politisk kommunikation, Strategisk kommunikation och märktes , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s