Ny undersökning om den globala opinionen

Nu har Pew Research Center publicerat den senaste upplagan av Pew Global Attitudes Survey, som den här gången omfattar 22 länder. Tyvärr är Sverige inte ett av dem, men det är ändå mycket intressant läsning.

En viktig del av undersökningen handlar om hur människor i olika länder uppfattar USA och president Obama. I samband med att Obama vann presidentvalet 2008 förändrades attityderna till USA världen över i positiv riktning, vilket var en dramatisk förändring jämfört med när George W. Bush var president. Här visar undersökningen bland annat att stödet för USA ligger kvar på en hög nivå – och att stödet för det sätt som president Obama har hanterat den finansiella krisen är högre i omvärlden än i USA:

As the global economy begins to rebound from the great recession, people around the world remain deeply concerned with the way things are going in their countries. Less than a third of the publics in most nations say they are satisfied with national conditions, as overwhelming numbers say their economies are in bad shape. And just about everywhere, governments are faulted for the way they are dealing with the economy.

Yet in most countries, especially in wealthier nations, President Barack Obama gets an enthusiastic thumbs up for the way he has handled the world economic crisis. The notable exception is the United States itself, where as many disapprove of their president’s approach to the global recession as approve.

This pattern is indicative of the broader picture of global opinion in 2010. President Barack Obama remains popular in most parts of the world, although his job approval rating in the U.S. has declined sharply since he first took office.

Undersökningen handlar dock inte enbart om attityder till USA, utan också till en rad andra länder och frågor. Bland annat visar den att allt fler uppfattar Kinas ekonomi som världens viktigaste; att stödet för självmordsbombningar har sjunkit dramatiskt i muslimska länder sedan början av 2000-talet; att det finns ett starkt stöd för sanktioner mot Iran i de flesta länder; och att isolationismen är starkast i Frankrike. Är man intresserad av den globala opinionen är undersökningen definitivt värd att ta del av. Hela rapporten kan laddas ner här.

Om jesperstromback

Professor i journalistik och politisk kommunikation
Detta inlägg publicerades i Aktuellt, Opinionsmätningar och märktes , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s