Nytt boktips: ”The Promise. President Obama, Year One”, av Jonathan Alter (2010)

Samtidigt som det har skrivits rader av böcker kring det amerikanska presidentvalet 2008 och Barack Obamas historiska kampanj finns det än så länge relativt få seriösa böcker som behandlar Barack Obamas tid som president och hur han har utövat presidentämbetet. Varje vecka publiceras det rader av artiklar, tv-inslag och blogginlägg om president Obama, men det dagliga nyhetsflödet gör det ofta svårt att skapa sig en sammanhållen bild av hur Obama utövar presidentämbetet. Det gäller särskilt eftersom de amerikanska medierna ofta är besatta av det politiska spelet samtidigt som de negligerar vad politiken ytterst faktiskt handlar om: innehållet i de politiska besluten och förslagen.

Ur det här perspektivet är Jonathan Alter’s nysläppta bok The Promise. President Obama, Year One (Simon & Schuster, 2010) mycket välkommen. Författaren är journalist vid nyhetsmagasinet Newsweek, och boken följer Obama från september 2008 till mars 2010. Bokens syfte är att försöka besvara tre frågor: Vad hände? Hurdan är Obama som president och som politisk ledare? Hur väl har han lyckats hantera olika utmaningar och problem? Boken behandlar bland annat hur Obama har hanterat finanskrisen, sjukvårdsreformen, kriget i Afghanistan, samt en rad andra sakområden och mot- och medgångar.

Genomgående är boken mycket välskriven, intressant och till och med spännande, och innehåller en balanserad bedömning av både Obamas styrkor och svagheter samt hans med- och motgångar. Samtidigt är det svårt att inte bli imponerad av hur mycket Obama faktiskt har lyckats med under sitt första år som president. I det dagliga nyhetsflödet riktas uppmärksamheten oftast mot konflikterna och kritiken, men jämför man hur mycket Obama har lyckats med under sitt första år med hur mycket andra presidenter under motsvarande perioder lyckats med framstår Obama som en mycket framgångsrik president. Få presidenter har lyckats förändra så mycket på så kort tid. Med tanke på hur svårarbetat det amerikanska politiska systemet är och de stora problem Obama ärvde från president Bush har han också varit framgångsrik när det gäller att hålla sina vallöften.

Därmed inte sagt att Obama har varit framgångsrik i alla avseenden, att han har gjort allting rätt, eller att boken är någon slags hyllning till Obama. Boken ger många exempel på processer och frågor som hanterats mindre framgångsrikt och försöker ge en så rättvisande skildring som möjligt av president Obama. På det stora hela tycker jag också boken ger en rättvisande och neutral skildring.

Boken handlar dock inte enbart om president Obama, utan den ger också en intressant och lärorik skildring av aktuell amerikansk politik och politiskt ledarskap i allmänhet. Därmed kan boken rekommenderas inte bara dem som är intresserade av president Obama, utan alla som är intresserade av frågor som rör amerikansk politik och politiskt ledarskap.

Om jesperstromback

Professor i journalistik och politisk kommunikation
Detta inlägg publicerades i Politik & samhälle och märktes , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s