Läget i opinionen

Idag presenterade Statistiska Centralbyrån sin stora partisympatiundersökning. Enligt den leder de rödgröna med 50,2 procent mot 44,2 procent för de borgerliga partierna. Detta stämmer väl med vad andra undersökningar tidigare under våren visade, men sämre med senare tids opinionsundersökningar som visar att opinionen skiftat och att den borgerliga alliansen leder. Detta väcker återigen frågan om vem man ska tro på.

Som alltid är svaret att vi inte vet säkert. Vad som är centralt i det här sammanhanget är samtidigt att tidsperioderna som de olika opinionsundersökningarna har genomförts skiljer sig åt. När det gäller SCB:s stora undersökning – totalt sett omfattade den över 9000 personer – genomfördes den under perioden 28 april till den 30 maj, och 70 procent av intervjuerna genomfördes före den 16 maj.

Detta kan jämföras med den senaste undersökningen från TV4/Novus Opinion, i vilken de rödgröna partierna fick 46,4 procent och den borgerliga alliansen 47,0 procent. Den undersökningen genomfördes under perioden 25 maj till 7 juni. Det kan också jämföras med den senaste undersökningen från Expressen/Demoskop, i vilken den borgerliga alliansen fick 50,9 procent mot 44,3 procent för de rödgröna. Den undersökningen genomfördes under perioden 26 maj till 2 juni.

Detta talar för att tidsfaktorn troligen är den viktigaste förklaringen till skillnaden mellan SCB:s och andras opinionsundersökningar. Hur stor betydelse tidsfaktorn har är emellertid en öppen fråga, och som alltid bör man vara försiktig med att dra för stora växlar på enskilda undersökningar.

Det enda som är helt säkert är att opinionsläget inför höstens riksdagsval är mycket öppet. Därmed kommer valkampanjerna – och mediernas bevakning av dem – få en avgörande betydelse för valresultatet.

Om jesperstromback

Professor i journalistik och politisk kommunikation
Detta inlägg publicerades i Aktuellt, Opinionsmätningar och märktes , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s