Sorgligt slut på en lång karriär

För de flesta är Helen Thomas antagligen ett obekant namn, men inom amerikansk politisk journalistik är hon legendarisk. Snart 90 år gammal har hon bevakat varenda president sedan John F. Kennedy, och förutom ett oräkneligt antal artiklar har hon även skrivit flera böcker baserade på dessa erfarenheter. Hennes senaste bok publicerades så sent som i höstas.

Nu är hennes karriär emellertid slut, efter att hon på en video besvarade frågan ”Any comments on Israel” med: ”Tell them to get the hell out of Palestine”. På följdfrågan vart de bör ta vägen, svarade Helen Thomas ”go home” till Polen, Tyskland, USA och ”everywhere else”. Hela videon kan ses på youtube.

Dessa kommentarer ledde till hård kritik, och många – även sympatisörer – ansåg att hon gått över gränsen för vad som är acceptabelt för en journalist att tycka – eller uttrycka. Till sist fanns det ingen annan utväg, och Helen Thomas valde att pensionera sig. Om detta har New York Times, bland andra, rapporterat i en rad artiklar. Den senaste har rubriken An End for Helen Thomas and the Helen Thomas Rules.

Även om jag instämmer i kritiken mot Helen Thomas’ uttalande är det ett sorgligt slut på en lång och anmärkningsvärd karriär. En sådan epokgörande och framgångsrik karriär borde ha fått ett mer ärorikt slut.

Om jesperstromback

Professor i journalistik och politisk kommunikation
Detta inlägg publicerades i Journalistik & medier och märktes , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Sorgligt slut på en lång karriär

  1. Anonym skriver:

    Håller du verkligen med henne? Om att de ska återvända ditt de kommer ifrån?

  2. jesperstromback skriver:

    Nej, jag håller absolut inte med henne, vilket jag också skrev: ”Även om jag instämmer i kritiken mot Helen Thomas’ uttalande…”. Men även om jag inte håller med henne tycker jag att det är ett sorgligt slut på en anmärkningsvärd karriär.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s