Aftonbladet och den första ”dödssynden”

Apropå min artikel på DN Debatt idag om opinionsmätningsjournalistikens sju dödssynder noterar jag att Aftonbladet igår (på webben) publicerade en artikel och undersökning om vem som vann – Mona Sahlin eller Fredrik Reinfeldt – debatten i TV4. Problemet, eller det största av dem, är att undersökningen är en så kallad läsaromröstning där det inte finns någon som helst kontroll över representativiteten hos de som deltar i undersökningen. Därmed säger Aftonbladets undersökning absolut ingenting om svenska folkets åsikter. Istället representerar den ett exempel på när opinionsmätningsjournalistiken begår den första ”dödssynden”. Det borde betraktas som journalistiskt tjänstefel att publicera artiklar baserade på sådana undersökningar där det inte finns någon kontroll av representativiteten hos de svarande.

Om jesperstromback

Professor i journalistik och politisk kommunikation
Detta inlägg publicerades i Opinionsmätningar och märktes , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Aftonbladet och den första ”dödssynden”

  1. Pingback: Mer kunskap om opinionsmätningar behövs « mediestudier

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s