Idag gäller det: sjukvårdsreform eller inte

Idag gäller det: idag ska det amerikanska representanthuset ta ställning till förslaget om sjukvårdsreform. Om en majoritet i representanthuset röstar för sjukvårdsreformen återstår bara formaliteter innan president Obama kan signera reformen, men om en majoritet nu röstar mot är reformen död. Något bättre tillfälle för att genomföra reformen än nu finns inte.

Vägen fram till dagens omröstning har varit lång och tuff – vilket beskrivs i en intressant artikel i New York Times idag – men jag hoppas innerligt att representanthuset röstar för reformen. Det skulle inte bara ge drygt 30 miljoner amerikaner sjukvårdsförsäkring och förbjuda försäkringsbolagen att vägra teckna försäkringar med personer med en sjukdomshistoria, vilket i sig är viktiga delar av sjukvårdsreformen. Det skulle också ge Obama’s presidentskap ny energi och göra det möjligt för honom att fokusera mer på frågor som för många amerikaner känns ännu viktigare: ekonomin och arbetslösheten.

Dagens omröstning handlar därmed inte bara om förslaget till sjukvårdsreform. Dagens omröstning handlar också om Demokraternas och president Obamas ledarskap. Det är därför Republikanerna är emot, och det är ytterligare ett skäl att hoppas att sjukvårdsreformen röstas igenom.

Om jesperstromback

Professor i journalistik och politisk kommunikation
Detta inlägg publicerades i Aktuellt, Amerikansk politik och märktes , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s