Internet allt viktigare

Nu har den senaste rapporten från Pew Research Center kommit, där man bland annat undersöker amerikanernas nyhetskonsumtion. Resultaten visar att Internets betydelse blir allt större, både som informationskälla och som forum för medborgerligt deltagande. I det sammanhanget spelar sociala medier också en roll: i undersökningen säger 37 procent att de har bidragit till, kommenterat eller spridit nyheter via sociala medier som Facebook och Twitter. Hur djupgående deltagandet egentligen är kan diskuteras, men resultaten visar tydligt på stora förändringar av medielandskapet och mediekonsumtionen:

In the digital era, news has become omnipresent. Americans access it in multiple formats on multiple platforms on myriad devices. The days of loyalty to a particular news organization on a particular piece of technology in a particular form are gone. The overwhelming majority of Americans (92%) use multiple platforms to get news on a typical day, including national TV, local TV, the internet, local newspapers, radio and national newspapers. Some 46% of Americans say they get news from four to six media platforms on a typical day. Just 7% get their news from a single media platform on a typical day.

The internet is at the center of the story of how people’s relationship to news is changing. Six in ten Americans (59%) get news from a combination of online and offline sources on a typical day, and the internet is now the third most popular news platform, behind local television news and national television news.

För den som är intresserad av att läsa mer finns rapporten här.

Om jesperstromback

Professor i journalistik och politisk kommunikation
Detta inlägg publicerades i Aktuellt, Internet & sociala medier och märktes , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s