Ännu en undermålig opinionsundersökning

Apropå diskussionen om mediernas sätt att använda sig av opinionsundersökningar på nätet, där det inte finns någon kontroll över vilka som röstar och graden av representativitet, är det intressant att läsa om TV4:s och Kanal 5:s gemensamma ”opinionsundersökning” som ”kapades” av Sverigedemokraterna. När de första resultaten redovisades på TV4:s text-TV igår morse visade det sig att mindre än 50% hade röstat på något av de etablerade riksdagspartierna. Övriga hade röstat på Sverigedemokraterna.

Givetvis handlar det inte om att svenska folkets partisympatier har förändrats radikalt, utan om ännu en undermålig opinionsundersökning. För att citera Karin Eriksson, ansvarig utgivare på TV4:s text-TV som kommenterar det hela i Dagens Nyheter:

– Det som har hänt är att ett gäng Sverigedemokrater har röstat ett oproportionerligt antal gånger, säger Karin Eriksson, ansvarig utgivare på TV4:s textteve.

Efter detta har TV4 och Kanal 5 beslutat att lägga ner sitt projekt, samtidigt som de skyller på den webbyrå, SearchFactory, som utformat undersökningen. I samma DN-artikel kommenterar deras säljansvariga Fredrik Karlsson det som har hänt på följande sätt:

– Vi såg det som en kul grej, sade han. Det hade ingenting med sanningen att göra.

Detta uttalande fångar exakt vad det handlar om: undersökningar utan kontroll för representativitet och hur många gånger olika personer röstar har ingenting med sanningen att göra. Detta borde även medierna inse – och att det inte bara handlar om en ”kul grej”.

Frågan och diskussionen om svenska folkets åsikter är alldeles för viktig för att reduceras till en ”kul grej”, och det borde vara otänkbart för alla medier med journalistiska ambitioner att använda sig av den här typen av undersökningar. Seriös journalistik bör handla om att ge så relevanta och rättvisande bilder av verkligheten som möjligt – inte om att göra ”kul grejer” och undermåliga och missvisande opinionsundersökningar.

Om jesperstromback

Professor i journalistik och politisk kommunikation
Detta inlägg publicerades i Opinionsmätningar och märktes , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Ännu en undermålig opinionsundersökning

  1. Adam skriver:

    Hur ser du på att nyhetsmedier dagligen publicerar ”uttryck för opinioner” som inte bygger på representativa opinionsundersökningar överhuvudtaget? Jag tänker främst på alla de nyhetsartiklar som innehåller case, dvs. ”vanliga” personer som får uttala sina åsikter om allt möjligt. Eller enkäter på stan, där fyra-fem personer får svara på någon fråga. Är detta mer problematiskt än de dåligt underbyggda opinionsundersökningar som ofta publiceras?

  2. jesperstromback skriver:

    Det tycker jag är mindre problematiskt, eftersom den typen av ”uttryck för opinioner” oftast – om än inte alltid – inte gör anspråk på att ge en generell bild av hur folk tänker och tycker. Därmed inte sagt att jag tycker att den typ av uttryck för opinioner som återfinns i enkäter på stan och liknande är särskilt bra: ofta görs de slentrianmässigt och utan några egentliga journalistiska ambitioner. Störst blir problemet emellertid alltid när icke-representativa undersökningar används på ett sätt som ger intryck av att de ger en representativ bild av vad människor tycker och tänker. Då blir journalistiken direkt missvisande.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s