Partiledare på resande fot

I dagens Aftonbladet kommenterar jag en undersökning som tidningen gjort av partiledarnas resor ”i verkligheten” mellan den 15 september förra året och den 11 januari i år. Undersökningen visar att de sammantaget har gjort 96 resor som handlat om att besöka arbetsplatser och träffa väljare. Den som har rest mest är Miljöpartiets Maria Wetterstrand, medan Folkpartiets Jan Björklund har rest minst.

Om det är en klok strategi är svårt att veta säkert. Det som talar för att partiledarna bör resa mycket är att det ger dem chansen att träffa väljare, att få intryck och ökade insikter om hur väljare resonerar och ser på politik och samhälle, att få uppmärksamhet i (lokala) medier, och att det symboliskt sänder budskapet att partiledarna är ute i verkligheten och intresserar sig för ”vanligt folk”. Det kan också vara ett sätt att försöka bygga långsiktiga relationer med väljarna.

Samtidigt finns det såvitt jag vet ingen forskning som visar hur effektivt det är i termer av att påverka människor politiskt. Generellt sett är personliga möten visserligen effektivare än masskommunikation om man vill påverka, men det bygger oftast på att de som träffas har en relation sedan tidigare och därför är öppna för påverkan.

Finns det något som talar emot att partiledarna bör resa mycket för att besöka arbetsplatser och träffa väljare? Det främsta skälet är att det tar tid, samtidigt som tid är en av de största bristvarorna. Frågan om hur effektivt det är för partiledarna att resa hänger därmed samman med hur de annars skulle kunnat använda tiden. Det gör det svårt att ge något generellt svar på frågan om det är en effektiv strategi för att påverka väljarna att resa ut i landet och träffa dem på deras arbetsplatser eller i deras hem. Det kan vara effektivt, men det behöver inte vara det.

Om jesperstromback

Professor i journalistik och politisk kommunikation
Detta inlägg publicerades i I medierna och märktes , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s