Partiska medier

Att medierna är partiska är en föreställning som är vanlig hos både dem till vänster och till höger i politiken. För svensk del finns det dock inte mycket som tyder på att det skulle ligga någonting i det. Även om något eller några partier nästan alltid gynnas av de svenska medierna under valrörelser samtidigt som andra missgynnas, är det olika partier som gynnas respektive missgynnas i olika valrörelser. Det visar forskning av Kent Asp, professor vid JMG, Göteborgs universitet, som forskat kring detta sedan valet 1979. Hans forskning tyder på att valbevakningen inte styrs av partipolitiska överväganden, utan av nyhetsmässiga överväganden.

I USA är situationen delvis en annan, där Fox News sedan starten i mitten av 1990-talet har haft en tydlig konservativ och Republikansk prägel. Tvärtemot deras slogan ”fair and balanced” präglas deras bevakning genomgående av en politisk agenda.

Ytterligare ett tecken på detta – om något sådant nu skulle behövas – är att Fox nu skrivit kontrakt med Sarah Palin, den polariserande och djupt konservative vice presidentkandidaten i 2008 års presidentval som många dessutom spår är en möjlig kandidat inför presidentvalet 2012.

Det är absurt, och man kan bara hoppas att det ska slå tillbaka mot Fox. I det polariserade politiska klimat som råder i USA är det dock mindre sannolikt. Ytterst är Fox ett kommersiellt bolag, och beslutet att knyta Sarah Palin till sig är inte bara politiskt. Det är också affärsmässigt. Fox räknar med att det ska stärka dem ytterligare i konkurrensen om de delar av publiken som är konservativt lagda. Vad det handlar om är partipressens återuppståndelse i etern.

Om jesperstromback

Professor i journalistik och politisk kommunikation
Detta inlägg publicerades i Kommentarer och märktes , , , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Partiska medier

  1. Pingback: Jesper Strömbäck « Hållplats Hådén

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s