Medieagendan och publikagendan 2009

Vilka var de främsta nyheterna i de amerikanska medierna, och vilka nyheter intresserade amerikanarna, under 2009? Den frågan står i fokus för en av de senaste rapporterna från Project for Excellence in Journalism och Pew Research Center. Enligt resultaten handlade medieagendan på det stora hela om frågor som människor var intressade av, men även att det fanns många obalanser.

Genom att jämföra hur stor andel av nyhetsutrymmet som olika frågor fick under olika perioder med andelen som sade att de följer de frågorna kan man få ett mått på vilka frågor som över- respektive underrapporterades av medierna. Även om det finns andra faktorer vid sidan av publikens intresse som är och bör vara styrande för mediernas rapportering är jämförelsen intressant.

I figuren nedan framgår det vilka frågor som fick mer uppmärksamhet än vad som vore motiverat utifrån publikens intresse. Den listan präglas intressant nog av olika skandaler samt frågan om nomineringen av Sonia Sotomayor till ny domare i Högsta Domstolen, det vill säga frågor som ligger ganska långt bort från människors vardag. De var intressantare för medierna än för allmänheten.

Om man sedan tittar på listan över frågor där medierna rapporterade mindre än vad som vore motiverat utifrån publikens intresse handlar de frågorna mer om politikens sakinnehåll och om olika kriser och katastrofer.

Detta tyder på att de amerikanska medierna är mer intresserade av politiska skandaler och det politiska spelet än vad den amerikanska allmänheten är, samtidigt som den amerikanska allmänheten är mer intresserad av politiska sakfrågor och olika hot, risker och katastrofer än vad medierna är. Det vore intressant att göra en liknande undersökning i Sverige för att se om ett liknande mönster finns i Sverige.

För den som vill läsa mer om undersökningen finns en sammanfattning hos Pew Research Center, och hela rapporten kan laddas ner här.

Om jesperstromback

Professor i journalistik och politisk kommunikation
Detta inlägg publicerades i Aktuellt och märktes , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s