Bokslut 2009

Om några timmar börjar nyårsfirandet här hemma, men just nu sitter jag och reflekterar över året som gått. I huvudsak har det varit ett mycket bra år, om än med vissa dalar. Första halvåret befann jag mig i Gainesville i Florida, men i mitten av juni var det dags att återvända till Sverige efter 10 månader i USA. Det var en omställning som inte var alldeles lätt. Å ena sidan var det fantastiskt roligt att träffa familj och vänner igen, och att återförenas med min fru som var tvungen att återvända till Sverige tidigare än jag själv. Å andra sidan trivdes jag fantastiskt bra i Florida, både privat, professionellt och klimatmässigt, och fortfarande finns det många dagar när jag saknar Florida. Ju kallare och mörkare det är, desto mer förstärks den känslan… Ibland förstår jag verkligen inte varför man väljer att leva någonstans där det är kallt och mörkt flera månader i sträck.

Professionellt präglades första halvåret av skrivande och forskande, och andra halvåret av undervisning. Under tiden i USA hade jag knappt någon undervisning alls, medan jag under hösten har undervisat extra för att kompensera för tiden jag var borta. Till våren hoppas jag dock få mer tid till forskning igen.

Ser man till antalet publikationer har 2009 dock varit ett av de troligen mest produktiva åren. Under året publicerade jag en monografi, två antologier, elva bokkapitel, 10 papers, en encyklopedi-artikel, och fyra tidskriftsartiklar. En viktig förklaring till detta var just att jag var i USA under hösten 2008, och då hade gott om tid till forskning.

Att åter lyckas publicera lika mycket under ett år kommer att bli svårt, men just här och nu spelar det mindre roll. Vad som är viktigare är att 2010 ser ut att bli ett mycket spännande år, inte minst på grund av riksdagsvalet och olika forskningssamarbeten.

Med detta vill jag passa på och önska alla ett riktigt

Gott Nytt År!

Om jesperstromback

Professor i journalistik och politisk kommunikation
Detta inlägg publicerades i Aktuellt. Bokmärk permalänken.