Migration som källa till kreativitet

I det senaste nyhetsbrevet från Kulturrådet medverkar jag med en krönika som handlar om migrationen som en källa till kreativitet och innovation. I den konstaterar jag bland annat att migrationen bidrar till ökad kreativitet och innovationsförmåga inom ett land, och att förklaringen i grunden är ganska enkel: ”Människor med olika bakgrunder bidrar med olika perspektiv, och det är när olika perspektiv möts och bryts mot varandra som nya tankar och idéer föds. Det behöver givetvis inte handla om olika nationella eller etniska bakgrunder, utan det kan också handla om människor med olika kön, klass, åsikter, livserfarenheter och perspektiv.”

För att denna möjlighet ska tas tillvara krävs dock att det finns en tolerans och öppenhet för det nya och det som till en början kan upplevas som annorlunda. Det krävs också att invandrade och infödda, och i en bredare mening olikartade livserfarenheter, idéer och perspektiv, verkligen möts för att kreativiteten ska spira. Här finns det mycket som skulle kunna göras för att det ska bli fler möten och för att vi ska ta tillvara på de möjligheter som migrationen och den ökade mångfalden öppnar upp.

Hela krönikan kan läsas här.

 

Om jesperstromback

Professor i journalistik och politisk kommunikation
Detta inlägg publicerades i Aktuellt, Migration & integration och märktes , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s