Från London till Almedalen

Förra veckan var jag i London på den årliga konferensen med International Communication Association, där jag var med och presenterade två papers som skrivits inom ramen för ett pågående forskningsprojekt inom forskarnätverket NEPOCS. Projektet handlar om att jämföra den politiska journalistiken i femton europeiska länder samt USA. Det ena av dessa papers handlar om den tolkande journalistiken, och det andra om gestaltandet av politik som spel och strategi. Titlarna på dessa papers är:

Journalistic Interpretations in European Political News, av Susana Salgado, Jesper Strömbäck & Toril Aalberg

Strategy and Game Framing in European News, av Toril Aalberg, Claes de Vreese & Jesper Strömbäck

Vid sidan av detta var jag också med och arrangerade en pre-conference för doktorander i politisk kommunikation samt en post-conference om political public relations. Båda var mycket intressanta och givande.

– – –

Nästa vecka är det dock dags för den årliga Almedalsveckan. I år kommer jag medverka på sex seminarier och andra arrangemang:

Är framtidens välfärd värd att vänta på? Seminariet arrangeras av SEB och hålls den 3 juli. Övriga medverkande är Ulf Kristersson, socialförsäkringsminister, Katrine Kielos, ledarskribent på Aftonbladet, Irene Wennemo, huvudsekreterare för Socialförsäkringsutredningen, Ingemar Eriksson, utredare på Socialdepartementet, Klas Eklund, seniorekonom på SEB och Jens Magnusson, välfärdsekonom på SEB.

Digitalisering – en konst. Seminariet arrangeras av Kulturrådet och Statens medieråd och hålls den 3 juli. Övriga medverkande är Loth Hammar, kanslichef på regeringens Digitaliseringskommission, Helena Wessman, VD och konstnärlig ledare för Göteborgs symfoniker och Daniel Sandström, kulturchef på Svenska Dagbladet.

Vad kan vi vänta oss av framtiden? Detta är en utfrågning av Dagens Samhälle som kommer att hållas den 3 juli.

Inom felmarginalen – mediedebatt om medier och opinionsundersökningar. Debatten arrangeras av Aftonbladet och hålls den 4 juli. Övriga medverkande är Per Schlingmann, Lena Mellin från Aftonbladet och Carl Melin från United Minds.

Medierna, makten och torget som försvann – medieutvecklingens betydelse för demokratin. Seminariet arrangeras av Tidningsutgivarna och hålls den 5 juli. Övriga medverkande är Stig-Björn Ljunggren, statscetare, Peter Eriksson (MP), ordförande i Konstitutionsutskottet, Charlotta Friborg, publisher på Östgöta-Correspondenten, Jonas Nordling, ordförande för Journalistförbundet och Thomas Mattson, chefredaktör för Expressen.

– Välfärd med välfärdsteknologi? Seminariet arrangeras av IT & Telekomföretagen inom Almega och hålls den 5 juli. Övriga medverkande är Erik Bengtzboe, ordförande för MUF, Hanna Wagenius, ordförande för CUF, Gabriel Wikström, ordförande för SSU, Magda Rasmusson, språkrör för Grön Ungdom, Mikael von Otter, näringspolitisk expert på IT & Telekomföretagen, Staffan Hanstorp, VD för Addnode AB och Anne-Marie Fransson, förbundsdirektör för IT & Telekomföretagen.

Det ser med andra ord ut att bli en både späckad och mycket intressant Almedalsvecka. Om du är på plats, varmt välkommen till dessa seminarier och debatter!

Om jesperstromback

Professor i journalistik och politisk kommunikation
Detta inlägg publicerades i Aktuellt och märktes , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s