Ny tidskriftsartikel om nyhetskällor och mediegestaltningar

Nu har senaste numret av Journal of Political Marketing publicerats, i vilket jag medverkar med en artikel som handlar om mediernas användning av olika nyhetskällor och i vilken utsträckning det har ett samband med hur medierna gestaltar politik respektive EU. Artikeln bygger på en jämförande studie av mediernas bevakning av valet till Europaparlamentet 2009 i 12 länder: Sverige, Portugal, Spanien, Österrike, Rumänien, Tjeckien, Polen, Finland, Italien, Danmark, Tyskland och Storbritannien. För att citera artikelns abstract:

The relationship between journalists and their sources has been described as an interdependent relationship where each part needs the other. For political actors, this relationship is particularly important during election campaigns, when their need to reach voters through the media is even more urgent than usual. This is particularly true with respect to European Parliamentary election campaigns, as these are often less salient and as people’s need for orientation is greater than in national elections. However, there is only limited cross-national research on the media’s use of news sources and whether there are associations between the use of news sources and media framing. This holds true for research on election campaigns in general and on European Parliamentary election campaigns in particular.

Against this background, this study investigates cross-national differences and similarities in the media’s use of news sources in their coverage of the 2009 European Parliamentary election campaigns and the extent to which the use of news sources is associated with the media’s framing of politics and the EU. The study draws upon a quantitative content analysis of the media coverage in twelve countries. Findings suggest that there are both important similarities and differences across countries with respect to the use of news sources and that there are cases when the use of news sources is related to the framing of politics and the EU.

Titeln på artikeln är Sourcing the News: Comparing Source Use and Media Framing of the 2009 European Parliamentary Elections, och den är skriven tillsammans med Ralph Negrine, David Nicolas Hopmann, Carlos Jalali, Rosa Berganza, Gilg U. H. Seeber, Andra Seceleanu, Jaromir Volek, Boguslawa Dobek-Ostrowska, Juri Mykkänen, Marinella Belluati och Michaela Maier. Tillsammans med den tidigare utgivna boken Political Communication in European Parliamentary Elections är den ett resultat av ett större internationellt projekt kring just valet till Europaparlamentet 2009.

Nästa år är det dags för nästa val dit – då får vi se om det blir någon uppföljning.

Idag har jag i vilket fall uppdaterat listan med mina engelska publikationer med den nya artikeln.

Om jesperstromback

Professor i journalistik och politisk kommunikation
Detta inlägg publicerades i Aktuellt, Nya publikationer och märktes , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s