Läsvärt om News of the World-skandalen

Turerna kring det som omväxlande kallats ”News of the World-skandalen, ”Murdoch-skandalen” och ”hackningsskandalen” fortsätter. Att hålla reda på alla turer och inblandade personer är dock inte helt lätt. En god hjälp i det sammanhanget är emellertid ett par interaktiva guider på New York Times: en över de inblandade personerna och en över skandalens anatomi.

Samtidigt som skandalen har blivit sommarens största nyhet så här långt var den brittiska tidningen The Guardian länge ensamt om att uppmärksamma och rapportera kring skandalen. En intressant historik kring detta kan läsas i Newsweek under rubriken How We Broke the Mordoch Scandal, skriven av The Guardians chefredaktör Alan Rusbridger.

En intressant del av den historiken handlar om hur The Guardian, i frustration över att andra brittiska medier inte följde upp den framväxande skandalen, förra året vände sig till New York Times som sedermera skrev en lång och mycket intressant artikel i New York Times Magazine. Efter det började även andra brittiska medier, däribland The Financial Times och The Independent, bevaka skandalen. Att New York Times rapporterade om hackningsskandalen legitimerade nyheten och gjorde att fler medier vågade gå emot Murdoch’s News Corporation och News International. Nu känner sig till och med Fox News, som ingår i Murdoch’s medieimperium, tvungna att rapportera om skandalen och utfrågningen av Murdoch i det brittiska parlamentet igår, även om det – enligt New York Times – gjordes på ett motvilligt sätt.

Hur skandalen kommer att påverka Murdoch’s medieimperium i Storbritannien och andra länder, den brittiske premiärministern David Cameron, Scotland Yard, relationerna mellan politiska aktörer och medieaktörer samt journalistikens fortsatta utveckling är i skrivande stund högst oklart. En av de viktigaste faktorerna handlar om vad de polisutredningar som nu har inletts eller återupptagits kommer att visa och leda till. Jag hoppas dock att avslöjandena kommer att leda fram till en sanering av tabloidjournalistiken, till en tydligare rågång mellan medier och politik i de länder där umgänget har varit eller är allt för nära, och till att makten hos Murdoch och hans medieimperium försvagas. Att News of the World har lagts ned är en god början, men det krävs antagligen mer för att på ett varaktigt sätt sanera tabloidjournalistiken.

Allra viktigaste i det sammanhanget är emellertid publikens efterfrågan: så länge det finns stora grupper människor som efterfrågar tabloidjournalistik, även etiskt oförsvarbar sådan, kommer det finnas de som på ett eller annat sätt försöker tillfredsställa den efterfrågan. Som mediekonsumenter har vi alla makt: en makt som vi många gånger är allt för dåliga på att nyttja medvetet och ta ansvar för.

 

 

Om jesperstromback

Professor i journalistik och politisk kommunikation
Detta inlägg publicerades i Journalistik & medier och märktes , , , , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Läsvärt om News of the World-skandalen

  1. Pingback: Murdochs imperium knakar i fogarna och journalistetiken sätts på prov | Axel Kronholm

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s