Ny tidskriftsartikel om politikens medialisering

Nu har senaste numret av International Journal of Press/Politics publicerats, i vilket jag och Daniela Dimitrova medverkar med en artikel om politikens medialisering. Artikeln utgår från teorin om politikens medialisering som ett fyrdimensionellt koncept, och fokuserar på den tredje dimensionen som handlar om i vilken utsträckning mediernas politiska bevakning präglas av medielogiken snarare än av en demokratisk-politisk logik.

Empiriskt bygger artikeln på en jämförande innehållsanalys av hur svenska respektive amerikanska TV-nyheter bevakade valrörelserna 2006 respektive 2008. Titeln på artikeln är Mediatization and Media Interventionism: A Comparative Analysis of Sweden and the United States, och studien beskrivs på följande sätt i artikelns abstract:

Although mediatization as a term is commonly used in the academic literature, it is rarely defined well and there are almost no studies that explicitly seek to investigate the mediatization of politics. Drawing on the literature on mediatization, media interventionism, political news journalism and related areas, the purpose of this article is to develop indicators of the degree to which news content is mediatized, and test these in a comparative content analysis of how Swedish and US television news covered the 2006 Swedish and 2008 US election campaigns. The results show that election news on US television is more mediatized than that on Swedish television, as expected. However, few differences were found across commercial and public service television news within Sweden. The study also suggests that the mediatization of news content may be moderated by national journalism cultures, political news cultures and political communication cultures.

Om du är intresserad av artikeln kan den laddas ner via tidskriftens hemsida; annars är det bara att maila mig så kan jag skicka den.

Om jesperstromback

Professor i journalistik och politisk kommunikation
Detta inlägg publicerades i Aktuellt, Nya publikationer och märktes , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s