Bokslut 2010

Årets sista dag, och precis som många andra sitter jag och funderar över året som har gått. På det stora hela taget har det varit ett mycket bra år. Jag trivs fantastiskt bra med mitt jobb, och även om 2010 har erbjudit både mot- och medgångar har det mesta gått bra. Forskningen fortsätter att utvecklas, de nationella och internationella nätverken blir allt fler och starkare, och jag ser med stor tillförsikt fram emot det nya året och dess utmaningar. Produktivitetsmässigt har 2010 också varit ett bra år, med sju publicerade internationella tidskriftsartiklar, en antologi, fyra bokkapitel och fem papers. Till skillnad från 2007, 2008 och 2009 var jag inte utomlands som gästforskare under någon längre tidsperiod, men jag hann med en månad som gästforskare i Florida i juni. Det var mycket givande och gav kraft som var nödvändig inför all den forskning som jag bedrev tillsammans med mina kollegor Lars Nord och Adam Shehata kring den svenska valrörelsen 2010.

Samtidigt som det mesta varit givande och gått bra under 2010 var hösten periodvis tung med allt för mycket arbete. Jag har alltid arbetat mycket och trivs med att ha det så, men gränsen mellan att jobba mycket och jobba för mycket kan ibland vara tunn och svår att identifiera på förhand. Under vissa perioder i höstas kändes det som om jag hade eller var på väg att passera den gränsen, och jag inser att jag behöver bli bättre på att hitta en bra balans mellan arbete och privatliv. Det är en av de stora utmaningarna inför 2011.

Det som vid sidan av undervisningen bidrog till att arbetsbelastningen var (för) hög under hösten var delvis valrörelsen, delvis att jag samtidigt håller på och arbetar med fyra antologier. Att det inte är något val under 2011 bör göra att det blir ett lugnare år. Dessutom är jag i princip klar med två av antologierna. Det gäller Political Public Relations: Principles and Applications som jag redigerar tillsammans med Spiro Kiousis, vilken ligger hos förlaget (Routledge) och beräknas komma ut under april-maj. Det gäller också Political Communication in European Parliamentary Elections som jag redigerar tillsammans med Michaela Maier och Lynda Lee Kaid, och som kommer att ges ut av Ashgate någon gång under 2011.

De övriga böcker som jag arbetar med just nu är Opinion Polls and the Media: Shaping and Reflecting Public Opinion (Palgrave) och en reviderad upplaga av Medierna och demokratin (Studentlitteratur). Den första av dessa redigerar jag tillsammans med Christina Holtz-Bacha, och vi har precis fått in och håller på med att läsa de olika kapitelbidragen. Den andra av dessa redigerar jag tillsammans med Lars Nord, och där ligger deadline för de olika kapitlen i oktober 2011. Arbetet med dessa kommer med andra ord pågå i olika faser under hela nästa år. Det förberedande arbetet med en bok om valrörelsen 2010, som jag ska redigera tillsammans med Lars Nord, kommer också att pågå under 2011.

Vad jag i övrigt ska arbeta med under 2011 är inte helt klart, även om jag vet att jag kommer skriva några artiklar om valrörelsen 2010 samt arbeta med ett projekt om finanskrisen 2008 och ett annat om lobbyismens problem och möjligheter. Därutöver är det några andra saker på gång, men mer om dem när allt är klart. Annars tänker jag ägna de dagar som är kvar innan vårens arbete drar igång för fullt åt att fundera igenom vad jag bör och vill fokusera på, och hur jag ska se till att hålla mig på rätt sida om gränsen mellan att arbeta mycket och att arbeta för mycket.

Oavsett vad det tänkandet leder fram till är jag övertygad om att 2011 också kommer att bli ett mycket spännande och givande år, och jag hoppas det är en känsla som jag delar med många andra. Med detta vill jag passa på och önska alla ett riktigt

Gott Nytt År!

Om jesperstromback

Professor i journalistik och politisk kommunikation
Detta inlägg publicerades i Mer personligt och märktes , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Bokslut 2010

  1. Ann skriver:

    Gott nytt på dig Jesper!

    Kloka tankar om önskad balans mellan arbete och privatliv. Hoppas att du förverkligar dina önskningar för 2011.

    Ann

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s