Ny tidskriftsartikel om medierna och opinionsmätningarna för nedladdning

Nu har jag lagt ut en ny tidskriftsartikel för nedladdning. Artikeln publicerades förra hösten i tidskriften Javnost–The Public och har titeln Vox Populi or Vox Media? Opinion Polls and the Swedish Media, 1998-2006. I artikeln undersöker jag frågan om såväl kvantitet som kvalitet när det gäller hur medierna redovisade opinionsmätningar under valrörelserna 1998, 2002 och 2006. En av grundfrågorna är om opinionsmätningarna, så som de används av medierna, ytterst handlar om att ge folket eller medierna en starkare röst i den offentliga debatten. Eller för att citera artikelns abstract:

While the histories of opinion polling and the news media have been closely intertwined ever since the invention of polling, the question as to whether the media’s reporting on opinion polls should be considered as detrimental or beneficial from a democratic perspective is still open and contested. The purpose of this paper is thus to investigate the publication of opinion polls in the Swedish media during the last three election campaigns, with a focus on how the media used opinion polls and whether or not the media, at the end of the day, mainly used opinion polls to give voice to the people – or to the media and the journalists themselves. Among other things, the results suggest that more often than not, polls serve as vox media rather than vox populi.

Om jesperstromback

Professor i journalistik och politisk kommunikation
Detta inlägg publicerades i Nya publikationer och märktes , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s